Min lokala hjälte

Östermalms IP blir nytt hem för Pridefestivalen

Den avslutande Prideparaden kommer i år att starta på Södermalm och gå till Östermalms IP.
Den avslutande Prideparaden kommer i år att starta på Södermalm och gå till Östermalms IP.
Pridefestivalen har länge förknippats med Söder.

Men i sommar gör festivalen comeback på Öster­malm.

Sökandet har varit lika intensivt som snacket om var den nya Prideparken ska finnas när Tanto-lunden på Söder inte längre är aktuellt. Rålambshovsparken, Skeppsholmen och Zinkensdamm har varit aktuella, men nu är det alltså bestämt att festivalen gör comeback på Östermalm.

– I sex veckor har jag bland annat pratat med medlemsorganisationer och andra intressenter om en kravspecifikation. Valet föll till slut på den fantastiska platsen Östermalms IP, säger festivalgeneralen Jörgen Eriksson.

Det viktigaste för arrangören är att festivalen hålls innanför tullarna så att man kan synas. Men Östermalms IP har även andra kvaliteter som lockade arrangörerna.

– Det är en bra känsla där. Det är grönt, öppet och påminner lite om Tanto.

Homosexuella, bisexuella, trans­personer och resten av Sverige har firat Stockholm Pride sedan 1979. I huvudsak har man hållit till på Södermalm med några enstaka utflykter till andra stadsdelar, bland annat på Gärdet 2010.

Festivalen brukar förknippas med Söder, men arrangören tycker nu att det finns en poäng i att flytta Pride till andra delar av stan.

– Det är människan som skapar Pride, inte platsen, säger Jörgen Eriksson.

En stor faktor för att Pride nu återvänder till Östermalm var även att man kunde skriva en option på att hålla festivalen på idrottsplatsen även nästa år. Något som gör att festivalen kan hålla sig till en plats och växa i lugn och ro. Pride är med andra ord på Östermalm för att stanna.

– Vår målsättning var att hitta ”vår plats”. Det kan finnas en charm i att flytta, men nu bygger vi en bra grund även för festivalen 2014 och det underlättar det arbetet, säger Jörgen Eriksson.

Festivalen hålls den 30 juli till 3 augusti och årets tema är Familjen.

– Familjen är högaktuell med politiska diskussioner och debatt. Det finns en lekfullhet i temat men samtidigt ett allvar. Vi vill att det ska väcka debatt, säger Jörgen Eriks­son.

Pride House med seminarier och debatter kommer även i år att vara i Kulturhuset vid Sergels torg.