ANNONS

Östermalms krögare klarar kontrollerna

De allra flesta restauranger klarar de livsmedelskontroller som staden utför.

Men 1 av 20 Östermalmskrogar tvingas till återbesök för allvarliga brister.
ANNONS

På Östermalm har 162 krogkontroller gjorts sedan 26 januari. Åtta av dessa restauranger eller kaféer har tvingats till återbesök av staden.

– För återbesök ska det vara så dåligt skött att det finns en risk för kundens säkerhet. Eller att det är fel information som att det står oxfilé på menyn, men att det egentligen är högrev, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef på stadens livsmedelskontroll.

I innerstan klarar sig de flesta krogarna utan några anmärkningar. ­Oftare får de synpunkter på mindre avvikelser som att det saknas tvål på kund- och personaltoaletterna.

Men är problemen större krävs ett planerat återbesök för att kolla att krogen ­skärper sig rejält.

Av de restauranger på Östermalm som fått återbesök i år hade dock ingen märkt kött fel.

I stället handlade det om slarv med nedkylning av mat, eller att det saknades information om vilka ingredienser maten innehöll.

Ingen av Östermalmskrogarna hade heller några skadedjur i lokalerna. Men sådant brukar ändå dyka upp då och då i stan. Flugor, kackerlackor och råttor är relativt vanligt att kontrollanterna stöter på i sitt arbete.

– Utan att ha statistik på det skulle jag säga att det är mer problem med skadedjur i innerstan. Det kan bero på att det byggs och borras mer i gatorna där inne och att det skrämmer in råttorna på krogarna, säger Emma Nordvik Premfors.

Stadens inspektörer kan också välja att direkt stänga krogarna, men det ska ­enligt Emma Nordvik Premfors ha blivit mer ovanligt. Något som kan bero på att staden numera gör ett ­bättre uppföljande arbete på krogar som prickas för misskötsel.

ANNONS

Ska kroggäster vara ­oroliga?

– Nej, det tycker jag inte. Det är bra på kvalitet på livsmedelsföretagen i stan. Stockholm har 7 500 livsmedelsföretag, som restauranger, butiker, förskolor och vi gör 8 500 kontroller om året, säger Emma Nordvik Premfors.

Fakta

Tre betygsnivåer vid inspektioner

Inga brister: Ges när inga avvikelser hittas från stadens krav.

Mindre brister: Ges när vissa avvikelser hittas. Men de bedöms inte som allvarliga och följs upp vid nästa vanliga kontroll.

Återbesök krävs: Ges när kontrollanterna hittar avvikelser som var så pass allvarliga att en extra, uppföljande, kontroll måste utföras. Återbesök görs också om inte mindre allvarliga brister som påtalats vid tidigare kontroller fixas.

Källa: Stockholms stad