Östermalms-semlan googlades mest

Semmelwrappen var en succé och 2015 års mest googlade matord.
Semmelwrappen var en succé och 2015 års mest googlade matord.
En semmelwrapp, uppfunnen på Karlavägen, tog sig in på listan över årets mest googlade ord

Varje år redovisar Google de mest sökta orden på deras söktjänst. Ofta återspeglas stora nyhetshändelser och under 2015 sökte svenskarna allra oftast på Lisa Holm, i samband med mordet på 17-åringen i Västergötland. Men även Trollhättanattentatet, decemberöverenskommelsen Eurovision och filmen Fifty shades of grey finns med på topplistorna.

Och i kategorin mat var det faktiskt ett nytt slags bakverk från Östermalmsbageriet Tösses som svenskarna var mest nyfikna på. ”Semmelwrapp” är 2015 års mest googlade matord.

– Det är väldigt hedrande, men inte helt oväntat med tanke på ståhejet som var runt wrappen. Det var ju en viral succé, och det är kul att en mätning bekräftar att många i den världen tittade och kollade vad det var för något, säger Mattias Ljungberg på Tössebageriet.

Wrappen är grädde och mandelmassa i en tunn vetebrödsdeg som rullades ihop likt en tunnbrödrulle. Det må låta enkelt, men bakverket orsakade masshysteri när den kom och Tösse var fullt hela dagarna i början av förra året.

– Vi är normalt 20 anställda, men då fick vi nyanställa och var som mest 43 anställda. Vi fick gå i skift för att få plats och personalen slet järnet, men det blev en rejäl bonus i slutet, säger Mattias Ljungberg.

Man slutade sälja wrappen i påskas. Men den andra januari börjar Tösse semmelsäsongen 2016.

Då kör man både den klassiska semlan och den moderna klassikern wrappen.

– Visst har jag mycket kluriga idéer på andra bakverk, men wrappen är fortfarande så het för oss att det blir krystat att ta fram något nytt, säger Mattias Ljungberg.