ANNONS

Östermalmsbo kan bli staty i Kanada

Till vänster: Porträtt av Vincent van Gogh. Till höger: Petter Samuelson.
Till vänster: Porträtt av Vincent van Gogh. Till höger: Petter Samuelson.
Kan det vara så att Vincent van Goghs närmaste dubbelgångare bor på Östermalm?
ANNONS

Den kanadensiske författaren och konstnären Douglas Couplands söker nu världen över efter det ansikte som är mest likt 1800-talskonstnären. Det vinnande bidraget kommer att flygas till Kanada och stå modell för en stor bronsskulptur.

Ledarskribenten Ivar Arpi hade ett tag ledningen i omröstningen, som finns på projektets hemsida. Nu har Östermalmsbon Petter Samuelson, som blev övertalad av sina vänner att skicka in ett bidrag, dragit förbi.

– Det är ju ett ganska festligt och lite småbisarrt projekt. Sedan jag skaffade skägg för tio år sedan har jag alltid fått höra att jag är sjukt lik van Gogh. Så det känns fullkomligt naturligt för mig att vara med i det här.

Ett intyg på det är Petter Samuelsons tidigare profilbild på Facebook föreställande ett porträtt på konstnären. Det var den som fick utgöra modell för selfien som togs framför en handduk upphängd på balkongdörren, iklädd ett ängsligt och undvikande ansiktsuttryck. Nu har Petters vänner, som är ”bisarrt engagerade i detta”, gjort egna tavlor baserade på fotografiet och klippt ihop egna filmer för att få fler att rösta.

– Jag visste inte att det var på min bucket list att få bli en stor bronsstaty någonstans i världen. Men nu är det det. Det vore så sjukt roligt att kunna luta sig tillbaka sedan och säga ”Ah jag är bronsstaty, vad är du?” Ingen skulle tro en, men det spelar ingen roll.

I slutändan är det konstnären som utser vinnaren, som flygs till Vancouver, 3D-scannas, och belönas med 5 000 euro. Van Gogh-skulpturen utgör en del av ett större konstprojekt kring rödhårighet, där Douglas Coupland vill locka till diskussioner om nya relationer mellan genetik, konst och globalisering.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.