Östermalmsbon Denise Rudberg hjälper par att skilja sig

Denise Rudberg.
Denise Rudberg.
Denise Rudberg leder Skilsmässohotellet på Sjuan (bilden). Privat bor hon åter på Östermalm och gillar mycket i sin stadsdel – men inte hundbajset. ”Det är så mycket skit som inte plockas upp. Okej om en det är från en liten chihuahua, men stora högar från stora Östermalmlabradorer är inte okej.”
Denise Rudberg leder Skilsmässohotellet på Sjuan (bilden). Privat bor hon åter på Östermalm och gillar mycket i sin stadsdel – men inte hundbajset. ”Det är så mycket skit som inte plockas upp. Okej om en det är från en liten chihuahua, men stora högar från stora Östermalmlabradorer är inte okej.”
Östermalmsprofilen Denise Rudberg är tillbaka i tv-rutan – som programledare för Skilsmässohotellet, där par får råd under separationer.

– På Östermalm kan en skilsmässa vara en ekonomisk katastrof, säger Denise.

– När jag fick frågan om programmet tänkte jag att det skulle vara Paradise Hotel goes skilsmässa, säger Denise. Men så är det inte, utan programmet handlar om den praktiska delen av skilsmässan och att hitta lösningar för paren som redan har separerat.

Denise skilde sig själv 2011.

– Ödmjukhet, försiktighet och långsamhet är nog de tre orden jag tar med mig från min egen skilsmässa. Att inte ta förhastade beslut och kasta in sig i nya projekt och relationer. Om det finns barn med i bilden tar det väldigt lång tid även för dem att hantera en skilsmässa.

Varför ville du göra det här programmet?

– För mig handlar det om att belysa en del av den familjepolitiska situationen. Det låter krystat, men vi är fortfarande inte jämställda och vi är dåligt insatta i familjejuridiken.

Denise tror att det kan finnas skillnader mellan skilsmässor på Östermalm och resten av staden. Till exempel är mer konservativa familjekonstellationer vanligare här än i andra stadsdelar.

– Det finns så klart äktenskap där kvinnan har en ekonomisk buffert när hon går in i förhållandet. Men det finns också många äktenskap där kvinnan har valt att vara hemmafru, även då hon inte har några egna pengar,. Det tror är vanligare här än i andra stadsdelar. Man tror att man är mer skyddad än man är och så har man inget att falla tillbaka på, säger hon.

Denise Rudberg konstaterar också att skilsmässan i slutänden kan bli en kostsam affär.

– I och med allt är dyrare på Östermalm kan en skilsmässa här vara en ekonomisk katastrof som gör att många inte har råd att bo kvar i stadsdelen. Att tvingas flytta långt bort och byta skola är givetvis extra tufft för barn. Det finns inga ekonomiska fördelar för någon med en skilsmässa.

Sedan 2008 är Denise tillbaka på sitt Östermalm där också hon växte upp. Där bor hon nu som sambo med sin nya pojkvän.

Att komma tillbaka till stadsdelen var inget svårt val för Denise som under perioder bott i Saltsjöbaden och New York till exempel.

– Det här är mina barndomskvarter och jag har en historia här. Min farfar och farfars far bodde på Birger Jarlsgatan och de var skräddare och ambulansförare, berättar hon.

Att Denise har en kärlek till sin hemmaplan råder det inget tvivel om. Även om hon ofta kan ha synpunkter.

– Många kan nog tycka att jag har en väl kritisk ståndpunkt till stadsdelen, men det är bara för att vi är så trygga i vår kärleksaffär, jag och Östermalm.

Vad stör du dig på nu?

– Det inskränkta och ängsliga. Det finns så klart i alla stadsdelar och ser bara olika ut. På Söder får man piskrapp om man inte är vegan och röstar på Miljöpartiet. På Östermalm tror alla män över 50 år att det är lagstadgat att ha kulörta byxor, kravatt och se ut som Loa Falkmans bästa polare. Det är tråkigt när folk tror att de måste passa in i mallen, säger Denise.

Och det bästa med stadsdelen?

– Det finns ändå en otrolig öppenhet och människor är positiva till att det händer nya saker. Folk är så artiga att de också är artiga mot nya influenser.

Fakta

Skriver deckare – ibland med Östermalm som fond

Namn: Denise Rudberg.

Ålder: 44.

Bor: Centrala Östermalm.

Familj: Sambo och barn.

Yrke: Författare. Har gått från att skriva chick lit till deckare, som ibland utspelar sig på Östermalm.

Aktuell: Programledare för Skilsmässohotellet på Sjuan där hon hjälper par att skilja sig. Till sin hjälp har hon advokaten Mia Edwall Insulander och relationscoachen Lennart Matikainen.