Min lokala hjälte

Östermalmsborna hinner inte ge blod

Stockholmarna slarvar med att ge blod på sommaren. Och sämst i stan är östermalmsborna.

Det råder blodbrist i Stockholm under sommaren. Blodcentralens statistik visar att antalet blodgivare som ger blod under juli månad är cirka 22 procent färre än under andra månader.

Ytterligare statistik från geblod.nu visar dessutom att östermalmsborna överlag är sämst i innerstan på att ge blod.

Bäst i stan är kungsholmsborna, där drygt fyra procent gett blod någon gång under de senaste två åren. På Östermalm är bara två procent donatorer – något som alltså placerar oss på jumboplats.

I dag finns ingen blodcentral i stadsdelen, men Lottie Furugård på Blodcentralen tror inte att det är tillgängligheten som är anledningen till de låga siffrorna på Östermalm.

– Det finns blodbussar som kör till Östermalmstorg och andra platser i stadsdelen. Sedan finns centraler på Hötorget och vid Fridhemsplan, säger hon.

En förklaring till jumboplatsen kan vara att många innerstadsbor lever ett hektiskt liv där mycket ska hinnas med på fritiden och bristen på tid gör att vi helt enkelt inte hinner ge blod. Något som inte minst gäller på Östermalm.

– En annan förklaring kan vara att befolkningen i stadsdelen är äldre. Men demografin ändrar sig och om några år tror jag att statistiken är bättre, säger Lottie Furugård.

I sommar stannar blodbussar bland annat på Östermalmstorg, Karlavägen, Gärdet och Universitet. Exakta tider och platser finns på geblod.nu.

Hjorthagen I Hjorthagens medborgarhus hålls sommarkurser i krokimålning under måndagar i juli. Passen är på två timmar med en halvtimmes paus. Under varje sittning byter den nakna modellen position var femte minut och då måste en ny skiss påbörjas.

Någon förkunskap eller föranmälan behövs inte. Det enda du behöver ta med är block, krita och 60 kronor. Kursen hålls klockan 18-20 den 29 juli Artemisgatan 19.

Demografin ändrar sig och om några år tror jag att statistiken blir bättre

nakna kroppar och högt tempo i medborgarhuset

Spöken blev misshandlade – igen

Djurgården I slutet av maj slog skrämda barn de utklädda skådespelarna i Gröna Lunds spökhus på armarna och i ansiktet.

Det är inte första gången som skådespelarna på Grönan blir utsatta för våld. I april uppmärksammades situationen stort i flera medier. Då kom det fram att överfallen var många, men att inga hade anmälts till Arbetsmiljöverket.

Nu har företaget MM Entertainment Service som anställt skådespelarna anmält arbetssituationen på nöjesfältet.