Östermalmsförskola först ut med programmering

Jenny Louftarinen tillsammans med ett gäng nyfikna treåringar.
Jenny Louftarinen tillsammans med ett gäng nyfikna treåringar.
I mars beslutade regeringen att landets skolbarn från förskoleklass senast från nästa höst ska bli digitalt kompetenta. Nu har Stockholms stad startat roboteket som lånar ut lådor med progrmmeringsverktyg och robotar till skolor. Men på Östermalm testas ”robotlådorna” redan i förskolan.

– Programmering är hett där ute, det är en grundkompetens som alla bör ha och det är bra att få in det tidigt i undervisningen, säger Richard Bergström, projektledare vid stadsdelsnämnden.

Östermalms stadsdel är den första i staden att prova de lådor med robotar och programmeringsverktyg som Medioteket lånar ut. Frågan är inte helt oproblematisk.

–Vi vet att det finns kritik bland föräldrar. De känner oro och tänker kanske på bilden av hur ipads och telefoner används i hemmet. Men skillnaden är att i förskolan sitter inte barnen i soffan och tittar på film eller får en mobil i handen.

–Vi vill få vårdnadshavarna att förstå att det handlar om att ge barnen viktig kunskap och en del av det sker med hjälp av digitala verktyg.

Jenny Louftarinen jobbar på förskolan Forskaren, på Östermalm. Robotarna är framplockade och nyfikna treåringar hänger över hennes axlar.

– Barnen tycker att det är jättekul och för oss pedagoger är det en möjlighet att ta reda på vad som funkar att använda i olika åldrar.

Men varför ska man börja så tidigt som i förskolan?

– Programmering handlar mycket om problemlösning och logiskt tänkande. Barn så bra på att hitta lösningar och varför inte leka sig fram till den kunskapen? Jag tycker inte att det är fel, så länge det är roligt, säger Jenny Louftarinen.

Att skärmar och robotar skulle kunna ta över tror hon inte.

– Vi kommer inte att sluta gå ut och leka och barnen kommer att fortsätta att bygga med lego, klippa och klistra. Men samhällsutvecklingen kan vi inte stoppa och det är viktigt att ge alla barn samma möjlighet till digital kompetens, även de som inte har en ipad hemma.