Läkare i Vasastan var knarklangare

Den 75-åriga läkaren skrev ut över 100 000 narkotikaklassade tabletter till narkomaner.

Nu döms läkaren till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

För 400 kronor kunde narkomaner i Stockholm få recept på narkotikaklassade läkemedel utskrivet av den 75-åriga läkaren. Kontakt togs via telefon och läkaren träffade sina kunder i sitt hem i Vasastan eller på kaféer.

Försäljningen har även skett via brev, där pengar skickats till läkarens hemadress och kunderna har sedan hämtat ut försändelser på posten eller fått läkemedel hemskickade.

– De har pratat i telefon från början och efter telefonsamtalet har han skickat ut recepten. Därefter har de skickat tillbaka kontanter, säger Joakim Beland, chef för Citypolisens Plattangrupp.

Polisen fick upp ögonen för läkarens verksamhet efter ett flertal anmälningar till Socialstyrelsen. Läkarens namn har även varit välkänt bland Stockholms narkomaner.

Enligt förundersökningen har läkaren, som länge var verksam vid en klinik på Östermalm, under drygt ett år sålt över 100 000 tabletter – framförallt till missbrukare.

– Bara mellan juli och november förra året sålde han över 10 000 tabletter Rohypnol så den siffran är nog i underkant, säger Joakim Beland.

Tabletterna har brukats eller sålts vidare till andra narkomaner för att finansiera tyngre missbruk.

– En sådan här tablett kostar runt 50 kronor på gatan och det innebär ett gatuvärde på en halv miljon kronor för den mängden tabletter, säger Joakim Beland och konstaterar att lejonparten av alla droger som säljs på den öppna marknaden är legala läkemedel från början.

– Bakom det står ett antal oseriösa läkare som skriver ut av rent profitintresse.

Läkaren hävdar att han inte förstått att patienterna varit narkomaner utan menar att han hjälpt personer med ångest- och sömnsvårigheter.

Tingsrätten bedömer straffvärdet till sex år, men med hänsyn av läkarens ­ålder bestäms fängelsestraffet till fyra år.

Fakta

Andra läkare

I januari dömdes en annan läkare, verksam på Östermalm, för liknande verksamhet.

Läkaren, en man i 40-årsåldern, hade sålt narkotikaklassade läkemedel till narkomaner i Stockholm under en längre tid.

Läkaren dömdes till fängelse i tre år och åtta månader.