Östermalmsmoderater: Avgå, Joakim Larsson

joakim larsson
Joakim Larsson, oppositionsborgarråd och Moderaternas ordförande i Stockholms stad.
Nu kräver 23 Östermalmsmoderater att oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) avgår som ordförande i Stockholm.
– Han är till för medlemmarna, det är inte medlemmarna som är till för honom, säger Claes Melin som står bakom ett öppet brev mot moderatledaren.

I ett brev till Moderaternas förbundsstyrelse kräver 23 moderater från en av Östermalms tyngsta föreningar, Oscar södra, att Joakim Larsson avgår som ordförande för Stockholmsmoderaterna. Partiet har tappat i opinionen på lokal nivå – från 31,2 procent av väljarstödet till 22,5 procent.

– Då stod han i teve och skyllde tappet på Anna Kinberg Batra och att hon närmat sig Sverigedemokraterna, säger Östermalmsmoderaten Claes Melin.

Han menar i stället att turer kring olika byggen är Moderaternas sänke i Stockholm – och framför allt ett omtalat på Blasieholmen.

”River kulturbyggnader”

– Partiet kommer aldrig klara sig i Stockholm om de står fast vid bygget av Nobel Center. Han säger att han vill skydda kulturbyggnaderna och sen är han med om att riva dem.

I brevet anklagar de 23 moderaterna Joakim Larsson för att nonchalera deras vilja.

– Han är till för medlemmarna, det är inte medlemmarna som är till för honom. Han vägrar ta emot uppvaktning, säger Claes Melin.

Vem tycker ni ska ersätta honom?

– Det vet jag inte.

Joakim Larsson tycker att det är fokus på fel saker, en dag som denna när Anna Kinberg Batra beslutat sig för att avgå som moderatledare.

– Moderaterna genomgår just nu en mycket tuff tid, för partiet och för oss som är aktiva i partiet och tror på dess värderingar. I dag har vår partiordförande meddelat att hon avgår. I detta allvarliga läge för vårt parti är det viktigt att vi samlar oss och gemensamt blickar framåt mot valet 2018 med ambitionen att vinna förtroende för vår politik. Jag tänker ägna min tid åt att samtala med väljare om varför Moderaternas politik för en minskad jobbklyfta, ökad trygghet, bättre brottsbekämpning och en fungerande bostadsmarknad behövs i Stockholm och Sverige. Jag uppmanar alla aktiva moderater i Stockholm att göra detsamma, skriver Joakim Larsson i en kommentar.

Moderaterna låter också hälsa att frågan om Nobel Center fattats i demokratisk ordning på förbundsstämman i april i år. Och att lokalföreningarna där med mycket stor majoritet tog ställning mot de kritiska motioner som lämnats in.

*I en tidigare version av artikeln uppgav vi att Claes Melin är talesperson för Oscar södra. Det stämmer inte, däremot är han medlem i föreningen. Mitt i ber om ursäkt för felet.