Osthuset hyvlas ner

Osthuset i sin ursprungliga skepnad. Nu har förslaget arbetats om.
Osthuset i sin ursprungliga skepnad. Nu har förslaget arbetats om.
Stadsbyggnadskontoret har plockat fram osthyveln och tvingat arkitekten att rita ett nytt förslag till det så kallade Osthuset i Gubbängen.

Det djärva förslaget till studentbostäder på parkmark nära tunnelbanan i Gubbängen har som bekant väckt starka reaktioner. Med sina skarpa vinklar och runda fönster döptes det ena av de båda byggnaderna snabbt till ”Osthuset”.

Men det väl byggs kanske det inte är så mycket ost kvar. Efter den massiva kritiken har arkitektbolaget Utopia fått i uppdrag att rita ett nytt förslag, som inte sticker ut lika mycket mot de omgivande 40-talshusen.

– Det blir lite snällare. Skillnaden mellan det nya huset och omgivningen kommer att bli mindre, säger Mattias Olsson, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

De nya ritningarna är ännu inte offentliga, men Mitt i Farsta kan ändå avslöja att de runda fönstren – själva hålen i osten – är borttagna.

– De kommer att försvinna. Det blir mer traditionella fönster, bekräftar Mattias Olsson.

Även den kantiga formen på huset ska ha tonats ner något i det nya förslaget.

– Men det kommer fortfarande att bli ett modernt hus vad gäller byggnadsmaterial och uttryck. Det blir ingen tråkig kompromiss, betonar Mattias Olsson.

Vissa av kritikerna har förespråkat en helt annan plats för de 84 studentlägenheterna. Men på den punkten vill stadsbyggnadskontoret inte vika sig.

– Vi tycker att det här är en bra plats för studentbostäder, nära kollektivtrafiken, säger Mattias Olsson.

Det omarbetade förslaget kommer att skickas ut för granskning under våren. I juni är det tänkt att stadsbyggnadsnämnden ska fatta ett slutgiltigt beslut om bostäderna.