ANNONS

Nytt beslut om Östlig förbindelse tidigast 2022

Stoppet för vägtunneln står fast om S får regeringsmakten. M tänker fortsätta utreda.
Stoppet för vägtunneln står fast om S får regeringsmakten. M tänker fortsätta utreda.
Vägtunneln Östlig förbindelse mellan Nacka och Stockholm får ligga kvar i malpåse om Socialdemokraterna får regeringsmakten. Moderaterna tänker fortsätta utreda.
ANNONS

I måndags skrev Mitt i att Nacka kommun och Värmdö kommun fortfarande har hoppet uppe om Östlig förbindelse, vägtunneln mellan Nacka och Stockholm.

Ansvaret för att driva frågan har de båda kommunerna, liksom den blågröna majoriteten i Stockholm stad och Stockholms läns landsting, lagt över på den kommande regeringen.

Den rödgröna regeringen lyfte i juni ut Östlig förbindelse ur den nationella vägplanen, vägplanen som anger kommande satsningar på infrastruktur. Inga pengar kommer att satsas på vägtunneln fram till 2029, så länge vägplanen gäller, var beskedet.

Ett besked som kvarstår om Socialdemokraterna sitter kvar vid regeringsmakten, meddelar presstjänsten vid näringsdepartementet.

”Praxis har varit att planen revideras vart fjärde år, det vill säga nästa beslut väntas i så fall först 2022”, skriver S presstjänst i ett mejl.

Jessica Rosencrantz (M), trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, skriver i ett mejl att Moderaterna kommer att återuppta diskussionerna om Östlig förbindelse om de kommer till makten:

”Vi anser fortsatt att Östlig förbindelse är nödvändig för att stärka framkomligheten i Stockholmsregionen. Trycket på Essingeleden behöver minska och ringleden behöver byggas klart. Stockholm växer och trängseln i Stockholmsregionen uppskattas kosta sex miljarder årligen. Därför tycker vi att ett första steg är att återuppta diskussionen om projektet eftersom det i dag inte finns någon konkret process på gång.”

ANNONS