ANNONS

Östlin blir Botkyrkas nya ledare

Ebba Östlin
Ebba Östlin efter valet på onsdagskvällen.
Ebba Östlin (S) blir kommunstyrelsens nya ordförande i Botkyrka.

Under torsdagen kommer hon att väljas av kommunfullmäktige.
ANNONS

Det var under ett medlemsmöte på onsdagskvällen som socialdemokraterna i Botkyrka valde vem som ska efterträda Katarina Berggren som partiets högste politiker. Även flera andra viktiga positioner fick nya namn (se faktarutan), bland annat ordförandeskapen i utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

Ebba Östlin som tar över som kommunstyrelsens ordförande är 45 år gammal, bor i Tumba, och har sedan 2004 varit ordförande i utbildningsnämnden.

– Jag är väldigt hedrad över det förtroende medlemmarna har gett mig. Vi ska nu ta krafttag för att få fler företag i Botkyrka och för att våra företag ska kunna växa. Vi ska ha och har ett kontrastrikt näringsliv, allt från kafferosteri till högteknologisk medicinteknik, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

I slutet av november kom nyheten att Katarina Berggren som varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2004 slutar. Efter nyår börjar hon jobba för regeringen.

Rent formellt sker valet på kommunfullmäktige under torsdagen. Sedan tillträder alla efter årsskiftet. Bim Eriksson som varit ordförande för kultur- och fritidsnämnden slutar och ersätts av Robert Aslan.

– Bim har aviserat att hon ville att någon annan tar över. Hon har uppdrag i SSU:s förbundsstyrelse, är egen företagare och borta mycket, säger Serkan Köse, som är ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Fakta

Namn på nya postioner

Ebba Östlin: Ordförande för kommunstyrelsen (Ersätter Katarina Berggren)

Gabriel Melki: Vice ordförande i kommunstyrelsen (Ersätter Östlin men fortsätter också som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.)

Emanuel Ksiazkiewicz: Ny ordförande för utbildningsnämnden (ersätter Ebba Östlin)

Robert Aslan: Ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden (ersätter Bim Eriksson).

Elias Tony: Ny ordförande för demokratiberedningen. (ersätter Emanuel Ksiazkiewicz)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.