Östnora camping kan bli ersatt av bostäder

Östnora camping har allt färre gäster och nu sägs ­arrendatorerna upp.

I stället kan det byggas bostäder på platsen.

– Jag tycker personligen inte det är en kommunal angelägenhet att driva camping, säger kommun­styrelsens ordförande Martina Mossberg (M).

Med egna investeringar höjde arrendatorerna Östnora till en trestjärnig camping på SCR-rankningen (Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisations ranking), men för två år sedan tappade man en stjärna.

– Man måste investera i campingen för att få tre stjärnor igen, vilket vi sagt till kommunen. Vi har ­velat ha ett 20-årigt arrende, men i stället blir vi upp­sagda. Man känner sig motarbetad när man jobbat hårt för att få turister till kommunen, säger Stig Stenberg, som nu hört talas om stora förändringar från kommunledningens sida.

– Man verkar planera för någon form av bebyggelse liknande Haninge strand-projektet i Årsta havsbad. Det skulle i så fall även påverka badgästerna och båtklubben, folk kommer att bli upprörda. Här är ju ­tusentals när det är fint väder.

Östnora camping ska utredas i översiktsplanen för det framtida Haninge och Martina Mossberg (M) ­menar att en förändring skulle kunna göra gott, och att området skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt.

– Kanske kan det fortsätta vara camping eller bli bostäder kombinerat med friluftsområde. Eller så skulle man kunna sälja området för vidareutveckling av camping och stugor.

Det talas om ett Haninge strand här?

– Visst skulle det vara trevligt med ett Haninge sjöstad med attraktiva bostäder hyfsat sjönära, med strand och båthamn, men Östnora camping är för litet för det, säger Martina Mossberg (M).

Försvinner badplatsen då?

– Nej, det är ingen risk.

2015 ska kommunledningen ta ett beslut om området. Då är inte Stig Stenberg kvar, tror han själv. Det nuvarande kontraktet går ut sista december.

– Vi har blivit erbjudna att stanna ett eller eventuellt två år till, men vilken arrendator investerar en miljon för att sedan behöva lämna? Jag hoppas såklart att man backar från planerna.

Fakta

Campingen har funnits i över 40 år

Kommunägda Östnora Camping har funnits i över 40 år och drivs sedan 2002 av Stig och Annelie Stenberg via arrendeavtal.

Campingen är öppen året runt och människor bor här även under vintern.

Campingen tappade en av tre SCR-stjärnor 2011.

Enligt Stig Stenberg skulle en nödvändig snabbupprustning fram till våren 2014 kosta 800 000-900 000 kronor.