ANNONS

Östra real-eleverna har återträffats i 75 år

Fredrik Berglund, Erik Berglund, Hans Nettelbladt, Carl Tillgren, Carl Axel Wachtmeister.
Fredrik Berglund, Erik Berglund, Hans Nettelbladt, Carl Tillgren, Carl Axel Wachtmeister.
Hans Nettelbladt.
Hans Nettelbladt.
Carl Tillgren var årets värd.
Carl Tillgren var årets värd.
Carl Tillgren och Carl Axel Wachtmeister med Aktas-hunden i förgrunden.
Carl Tillgren och Carl Axel Wachtmeister med Aktas-hunden i förgrunden.
Erik Berglund är en av sex medlemmar kvar i föreningen.
Erik Berglund är en av sex medlemmar kvar i föreningen.
De har givit stipendium till Carl Bildt, träffats årligen sedan studentexamen från Östra real 1942 och fått ut sin egen tidning vid lika många tillfällen. Föreningen Aktas är särdeles ovanlig.
ANNONS

Bröderna Erik och Fredrik Berglund, Hans Nettelbladt och Carl Axel Wachtmeister sitter och fikar hemma hos Carl Tillgren, de gick alla i samma klass på Östra real där de tog studenten 1942. Erik Hjelmquist är den sjätte medlemmen men han kan inte vara med i år – en bridgeresa kom emellan.

För sjuttiofemte gången i ordningen har de sitt årliga möte i föreningen Aktas.

– Det har verkligen varit en av årets höjdpunkter, säger Carl Tillgren, dagens värd.

De sex medlemmarna som är kvar i livet gick i ring RIV b i Östra real.

– Det hände att vi gick till Tössebageriet och handlade kaksmulor på rasterna, berättar Fredrik Berglund om skolgången.

Hur var klimatet på skolan?

– Det är en sån fråga som ni ungdomar ställer… Det var en annan anda på den tiden, skriv det, säger Hans Nettelbladt.

– Vi gick i skolan, säger han med eftertryck, som för att berätta att man gick dit och gjorde det man skulle göra och sen var det inte något mer med det.

De berättar om en magister med öknamnet Kusken.

ANNONS

– Ja, för han körde alla på proven, säger Erik Berglund och skrattar.

Döpta efter fyllehund

Föreningen Aktas bildades av kamraterna i klassen tre dagar efter studenten, med syftet att behålla vänskapsbanden. Namnet tog de från en etikett som satt på en fyllehund i glas, alltså en hundformad butelj avsedd för starkare drycker. Hunden var deras maskot redan under skoltiden och har hängt med sedan dess.

– Men den har det nog aldrig varit brännvin i, säger Hans Nettelbladt.

Aktas femårsjubileum 1947.

Var femte år har de delat ut ett stipendium till en elev vid Östra Real som utmärkt sig i gott kamratskap. Ett år fick Carl Bildt pengarna, och likt alla andra Aktas-stipendiater fick han till året efter skriva en rapport som publicerades i den årliga tidning som föreningens medlemmar skriver i till varje år. Där berättar de var och en om vad de haft för sig sedan senaste mötet. När någon medlem eller maka fallit bort så finns minnesord på första uppslaget.

Unikt tidsdokument

Tidningen är ett unikt dokument som till stora delar berättar historien om en skolklass och en förening som skulle komma att bestå av läkare, ingenjörer och den framstående arkitekten Jan Gezelius som bland annat ritat Etnografiska museet. I samma klass gick även Dramaten-skådespelaren Ingvar Kjellson några år, men inte när de tog studenten.

Herrarna gör sig redo för gruppfotot.

– Den här domineras tyvärr av nekrologer och dödsannonser, säger Fredrik Berglund och håller upp årets upplaga.

Lunchen har dukats av, i år var det lax, och strax ska sammanträdet börja, och då får inga reportrar vara med. Men innan jag går från lägenheten ställer herrarna upp på ett gruppfoto. Att de är till åren är det ingen tvekan om men när de ombeds att ställa upp är de flesta raskt uppe på benen och snart formerade nästan som på skolfotot för 75 år sedan.

– Får du med hunden nu?

Fakta

Föreningen Aktas

Bildades av eleverna i ring RIVb tre dagar efter studentexamen 1942. Ger ut en tidning internt årligen där varje medlem berättar om hur senaste året varit. Tog sitt namn efter en fyllehund som stod i klassrummet med en ”Aktas”-etikett på. Var femte år har man gett ut stipendium till en kamratlig elev på Östra real – summan har motsvarat en interrailbiljett.

Från början var man 19 medlemmar, i dag är 6 kvar.