Otillåtna köp för 1,1 miljoner

De sparkade cheferna har brutit mot flera regler, enligt Victor Kilén, tf kommundirektör, och Parisa Liljestrand (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
De sparkade cheferna har brutit mot flera regler, enligt Victor Kilén, tf kommundirektör, och Parisa Liljestrand (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Förra året köpte Bällstabergsskolan teknik för över en miljon kronor utan godkännande. Det är en av orsakerna till att rektorn nu sparkas, kan Lokaltidningen Mitt i avslöja.

I förra veckan tillkännagavs att rektorn Bo Östenius och utvecklingschefen får sparken från Bällstabergsskolan. Kommunen lade locket på och ville inte berätta varför.

Men Lokaltidningen Mitt i kan nu avslöja en av orsakerna till att rektorn nu avskedas.

Vår granskning visar att Bällstabergsskolan bara under 2014 köpt teknik, till exempel 51 tv-mottagare och 174 läsplattor, från ett företag för 1,1 miljon kronor.

Trots att utbildningschefen Marie Truedsson borde ha informerats, har så inte skett.

– Det är inte själva köpet som är problemet. När en rektor gör ett köp för över 500 000 kronor ska jag som förvaltningschef informeras enligt vår delegationsordning och godkänna det. Men problemet är att de här fakturorna aldrig har passerat mig. Jag har inte vetat om det här, säger Marie Truedsson.

I onsdags informerade kommunen rektorns och utvecklings­chefens advokat om avskedet och, enligt kommunen, om grunderna till det.

Då hade de båda varit avstängda från sina tjänster i över en månad på grund av den utredning som revisionsfirman PWC håller på med. Trots att utredningen inte väntas vara klar förrän i slutet av april har kommunen alltså valt att sparka de båda cheferna.

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Parisa

Liljestrand (M) har ekonomin misskötts samtidigt som de båda cheferna har brutit mot olika regler. Förutom teknikinköp granskar revisorerna, som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat om, olika resor

som Bällstabergs­skolan gjort.

– Men revisionen är mer omfattande än så. Revisorerna tittar på hel­heten och det är viktigt att ha is i magen innan vi kan presentera all fakta, säger Parisa

Liljestrand och tillägger:

– Vi önskar inget hellre än att vi kunde berätta alla fakta men vi måste vänta tills rapporten är klar. Det vi fått presenterat för oss hittills visar att det inte är lämpligt att de jobbar kvar.

Rektorn Bo Östenius och utvecklingschefen nekar till att ekonomin skulle ha misskötts. De säger sig inte heller ha blivit informerade om att de gjort något fel, så att de kunnat rätta till det.

– Vi vet inte varför de har be­slutat att avskeda oss. Ingen har tidigare sagt något till oss om att vi skulle ha gjort något fel, säger utvecklingschefen.

– När det gäller regler är det närmaste chef som ska påtala att man inte följer dem. Jag kanske inte har gjort allt till 100 procent enligt regelboken, när det gäller resorna. Men avsikten har alltid varit att följa alla regler och vi har aldrig gjort något som handlar om personlig vinning, säger Bo Östenius.

Gällande teknikinköpen säger han:

– Jag har inte vetat om det. Men Marie har varit informerad om våra digitala inköp. Som rektor måste jag ha möjlighet att köpa det som behövs om det ryms i budgeten. Det har även Marie samtyckt till, säger Bo Östenius.

De båda cheferna säger sig inte ha fått någon konkret orsak till avskedet. De planerar att stämma kommunen.

– Det är högst anmärkningsvärt att de avskedas innan utredningen är klar, säger Michael Fischbein, advokat.