Otrygg efter inbrottet

2014 har inletts med en kraftig inbrottsvåg. I tisdags slog tjuvar till på fyra adresser i Sätra inom bara några timmar.

Hemma hos Bibbi Ahlskog på Lövsätragränd blev ett öppet sovrumsfönster vägen in.

När Bibbi Ahlskog kom hem från jobbet i tisdags kväll var alla skåp i köket öppna. Det var märkligt, tyckte hon. Men det var inte förrän hon gick in i sovrummet som hon förstod vad som hade hänt. Innehållet i garderoberna låg utslängt på golvet. Nedanför fönstret låg en omkullvält blomkruka på golvet bredvid leriga fotspår.

– Jag hade fönstret öppet lite grann bara. Där utanför är det två meter tjockt med taggbuskar. Jag trodde aldrig någon skulle ta sig in den vägen, säger Bibbi Ahlskog.

Hon ringde sin dotter och började sedan leta igenom lägenheten för att se vad som saknades. Två limpor cigaretter och fler än tio smycken var borta.

När Lokaltidningen Mitt i söderort träffar Bibbi två dagar efter inbrottet har den första chocken lagt sig. Men obehagskänslan är kvar.

– Hemmet är det viktigaste man har. Där måste man känna sig trygg. Det gör jag inte just nu, ­säger hon.

Bibbi Ahlskog är inte ensam. Samma eftermiddag begicks två andra inbrott och ett inbrottsförsök på närliggande gator i Sätra. På Alsätravägen användes en trädgårdsfigur som verktyg för att få upp ett fönster.

– Båda grannarna var hemma men ingen av dem hörde någonting, berättar husägaren.

Inbrotten i söderort ökade dramatiskt redan i december, men då var Enskede hårdast drabbat. Efter nyår syns ökningen även i Skärholmen med nio inbrott på en vecka.

– Vi brukar inte ha inbrott varje dag. Fyra på samma eftermiddag som i Sätra, det är katastrofala siffror, säger Anders Carlsäter, biträdande närpolischef i Skärholmen.

Än har ingen gripits för inbrotten. Flera misstänkta män i en bil stoppades på tisdagen. De hade med sig både kofot och handskar.

– Men de hade inget stöldgods i bilen vilket gjorde att vi inte kunde gripa dem, säger Anders Carlsäter.

Han uppmanar Skärholmens invånare att vara vaksamma.

– Receptet är att kolla vilka som rör sig i området. Prata med folk. Sedan ska man så klart låsa ordentligt och inte lämna fönstret öppet. Och förvara gärna smycken i ett bankfack i stället för hemma.

Bibbi Ahlskog med dottern Angelica som hon ringde upp direkt när hon upptäckt inbrottet. ”Jag hörde direkt på hennes röst att något hade hänt”, säger Angelica.

Fakta

Här har tjuvarna slagit till

Gator där inbrott eller inbrottsförsök anmäldes 19 januari:

Lindholmsbacken (radhus)

Idholmsvägen (lägenhet)

Eksätravägen (villa)

Gillsätragränd (radhus)

Sätragårdsvägen (–)

Alsätravägen (radhus)

Lövsätragränd (lägenhet)

Tempelriddarvägen (lägenhet)

Storholmsbackarna (lägenhet)

Källa: Polisen