Otrygga får eskort hem från t-banan

Ny trygghetsservice i Hallunda-Norsborg blir verklighet efter sommaren. Nattvandrarna har beslutat att börja följa människor hem från tunnelbanan.

I början av året skrev Lokaltidningen Mitt i om Nattvandrarnas förslag om att starta en ny trygghetsservice. Vid årsmötet i början av mars beslutades att de ska pröva att starta det redan i år.

På helger, kvällar och nätter ska den som vill kunna ringa till Nattvandrarna för att antingen ha någon att prata med medan man går hem från till exempel tunnelbanan, eller ha några som följer en hem.

Ett telefonnummer ska sättas upp på en skylt i anslutning till tunnelbane-stationerna i Hallunda och Norsborg, dit man kan ringa.

– Vi har sagt att vi ska testa att göra detta i ett år. Men innan vi kan dra i gång finns det mycket som behöver planeras, säger Robert Aslan, nattvandrare.

Det var han som kom med förslaget, som nu har gått igenom.

– Det måste bli bra från början. Vi måste se till att vi har folk som kan finnas till hands varje helg, men det tror vi att vi ska lösa, säger Robert Aslan.

Han berättar att det även finns intresse från Nattvandrarna i Fittja-Alby om att starta samma service, och då vill man ha med dem på tåget från början. Tidigast kommer man att kunna starta efter sommaren.

– Sedan vill vi att det ska vara en man och en kvinna som jobbar med detta varje helg, eftersom en del kan känna sig tryggare om en kvinna går med dem, säger Robert Aslan.

Det finns också praktiska saker som måste lösas tillsammans med SL, när det gäller information till nattpendlarna, innan projektet kan få grönt ljus.