Fler otrygga i Gustavsbergs centrum

"Nu är det mycket stökigare", säger Marie Björlin som bott i Gustavsberg i 26 år.
"Nu är det mycket stökigare", säger Marie Björlin som bott i Gustavsberg i 26 år.
Fler känner sig otrygga i Gustavsberg. Nu prioriterar polisen på trygghet och synlighet. "Det är mycket mer brott idag", säger Marie Björlin som blev rånad på torget.

facts

Marie Björlin, 63, sitter på sin rollator på torget i Gustavsberg. För cirka två år sedan råkade hon ut för ett personrån här.

– Jag stod utanför Systembolaget och skulle precis till att stänga plånboken när han slog till. 500 kronor blev jag av med, säger hon.

Efter att den första chocken hade lagt sig reagerade Marie Björlin med ilska över händelsen.

– Jag blev skitförbannad, säger hon.

Enligt Värmdös kommunpolis Magnus Mohlin sticker Gustavsberg ut i statistiken när det gäller anmälda brott i Värmdö.

– Med Värmdös mått mätt så är Gustavsberg det som sticker ut som en otrygg plats, där händer det mer än på andra platser i Värmdö och folk känner sig otrygga. Många samlas och hänger och där måste man passera för att byta buss. Det är inte samma sak i Hemme-sta och i Brunn, säger han.

I snitt blir två personer utsatta för misshandel utomhus varje vecka i Värmdö, enligt siffror från förra året. Men det är ganska lågt, säger Magnus Mohlin.

– Vad gäller våldsbrott så är det lågt om man jämför med andra förorter. Det är mindre risk att drabbas i Värmdö än på till exempel Medborgarplatsen, säger han.

Unga män mest utsatta

De som löper störst risk att drabbas är män mellan 18 och 25 år.

– Det är de som hamnar i misshandel eller bråk där berusning kan vara en ingrediens, säger Magnus Mohlin.

Danny Phil, 29, passerar ofta busstorget i Gustavsberg och har många gånger upplevt att det är stökigt på platsen.

– Jag rör mig här mest på förmiddagar och eftermiddagar när jag hämtar barnen och åker buss med dem. Då är det ju folk här så jag känner mig trygg, men det kan ändå vara lite stökigt, även på kvällarna när jag varit här, säger han.

Nu har polisen bestämt sig för att satsa extra i Gustavsberg. Dessutom prioriteras även fyra fokusområden: ungdomar med inriktning mot narkotika, inbrott, trafikfrågor, och trygghet och synlighet.

Polischefen Marie Hummer i Fisksätra . Bild när Marie Hummer pratar med fr.v. Åke Arnell och Tage Johansson

Marie Hummer, lokalpolisområdeschef i Värmdö.

– Det är vår lokala problembild i Nacka, Värmdö och Tyresö. Problembilderna är framtagna i samarbete med kommunerna och medborgarna. När det gäller vad medborgarna tycker så är det de här områdena de vill att polisen ska satsa på, säger Marie Hummer, lokalpolisområdeschef i Värmdö.

”Bra om polisen syns”

Det börjar bli mörkt och Marie Björlin är på väg in på ett kafé med sin son. Numera tänker hon inte lika ofta på rånet, men tycker att det är bra om polisen syns mer i centrum. Då kanske brott som det hon utsattes för kan förhindras.

– Det gick så fort och jag ringde polisen, men de kom ju inte förrän efter en timme. Om de inriktar sig mer på att vara här så kanske brotten minskar. Jag känner mig inte rädd här, men jag har sett mycket droger och alkohol som säkert kan göra folk mer benägna att begå brott. Om polisen är här kanske de kan stoppa det också, säger hon.

siffror

Läs mer om Värmdö:

Beachvolleyeliten till Värmdö

16-årig Värmdöbo samarbetar med musikproffs

Höghus rör upp känslor