ANNONS

Otrygga platser ska byggas bort

Smedbybon Arif Sezer vill att området ska bli tryggare, framförallt för barnens skull.
Smedbybon Arif Sezer vill att området ska bli tryggare, framförallt för barnens skull.
Efter både skottlossning och uppbrända bilar ska Smedby nu bli tryggare.

Kommunen och polisen ska under två år arbeta med ökad trivsel i området.

– Polisen skulle gärna få vara här oftare, säger Smedbybon Arif Sezer.
ANNONS

Den nya satsningen på trygghet i Smedby följer samma modell som tidigare har använts för att öka trivseln längs Arkadstigen i centrala Väsby.

Det två år långa projektet slutfördes vid nyår och en utvärdering visade att fler kände sig trygga under kvällar och nätter efter projektet och att antalet anmälda brott hade minskat.

Nu är det Smedby som ska bli tryggare.

Smedbybon Arif Sezer hoppas att området blir säkrare för barnen.

– Det största problemet är alla ungdomar som åker runt på moped. De kör fort och jag är orolig för barnen som är ute och leker, säger han.

Just mopedåkandet är något som polisen väl känner till, berättar poliskommissarie Karin Altahr-Cederberg.

– Det och att det är många unga som stökar runt här vet vi om. Nu ska vi kartlägga vilka andra problem som finns genom informationsmöten och trygghetsvandringar, säger hon.

Ett sätt att fånga upp ungdomar i riskzonen är så kallade orossamtal, något som enligt Karin Altahr-Cederberg fungerade bra på Arkadstigen.

– Det innebär att fältare och polis kan gå hem till föräldrar om de hittar något barn eller ungdom som de är oroliga för och på så sätt erbjuda stöttning till familjen.

ANNONS

Under det senaste året har ett antal incidenter inträffat i Smedby, den klart allvarligaste var skottlossningen på Ardennergatan i september.

Men det är inte i första hand händelser som den som nu får kommunen att satsa på trygghet i området. Istället lyfter Per-Erik Kanström (M) fram planerade nybyggnationer.

– När vi planerar för nybyggnationer är det viktigt att vi sam­tidigt kan bygga bort otrygga platser. Trygghet är en upplevd känsla och därför är det viktigt att det är bra upplyst och att vi tar bort otrygga tunnlar.

Vilka trygghetsåtgärder vill du se i Smedby?

Helena Sköld, Smedby:

– Jag skulle vilja att de fixade belysningen. De är ofta trasiga och vid fotbollsplanen och mot skogen blir det väldigt mörkt.
Josef Kouider, Smedby:

– De snor cyklar här men det händer väl överallt. En del tar också av mina blommor och det är tråkigt. Annars är det lugnt här.
Luo Hermansson, Smedby:

– Jag tycker att det är tryggt och bra här. Jag trivs. Jag har bara läst om de problem som finns men jag har inte sett något själv.
Vladimir Poshpur, Smedby:

– Jag tycker att det redan är jättebra och lugnt här. Kanske skulle det kunna gå att göra det bättre för barnen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.