Otrygghet tvingar bort studenterna

De tyska studenterna fick ett par dagar på sig att packa ihop. Universiteten ansåg att stämningen var för hotfull runt studentbarackerna i Kista.
De tyska studenterna fick ett par dagar på sig att packa ihop. Universiteten ansåg att stämningen var för hotfull runt studentbarackerna i Kista.
Olika grupper bråkar på en parkering bredvid studentlägenheter.

Nu tvingas studenterna att flytta. Universitet kan inte garantera säkerheten längre.

Att hitresta EU-medborgare bor olagligt på parkeringar och i skogsområden är inget nytt. I fjol rapporterade Lokaltidningen Mitt i om hur folk kördes bort från Rinkeby centrum och en äng i Hjul­sta. Där har det varit lugnare sedan dess – men i Kista är p-platscamparna fler än någonsin. Ett tydligt exempel är situationen på ett studentboende i utkanten av stadsdelen.

Studentlägenheterna ligger mellan två parkeringsplatser på Kista alléväg. Här har det bott hitresta grupperingar från olika EU-länder under våren. När grupperna börjat bråka med varandra har studenterna hamnat i kläm. Det anser Stockholms universitet som bestämde sig för att evakuera. De kunde inte längre garantera studenternas säkerhet.

Thea från Tyskland och hennes väninna Tanya håller på att packa ihop de sista sakerna i en resväska. De har bott här sedan augusti förra året och det har bott folk på parkeringen i stort sett hela tiden.

Studenterna berättar om hur de som bodde på parkeringen rotat igenom deras sopor, kört sina bilar snabbt genom området och bråkat med varandra.

– Först var det inget problem. Men nu på slutet har stämningen varit värre. Plösligt kom ett mejl från universitetet där det stod att vi måste flytta ut direkt.

Marken ägs av Stockholms stad. Enligt Lars Svensson, som är projektledare på exploateringskontoret, är det här inget nytt.

– Vi har haft folk som bott här i omgångar länge. Men i år har det exploderat.

Lars Svensson tycker att det är väldigt tråkigt att universitet tagit till så pass drastiska åtgärder. Han menar också att det här inte bara är ett ordningsproblem utan ett problem för samhället i stort.

Camilla Westergård, områdeschef på Stockholms universitet anser inte att det här längre än någon bra miljö för studenterna och att det var bättre att agera nu, innan någonting hände.

Har de blivit hotade?

– Nej, men många har känt sig otrygga. Vi har varit på markägaren, men det brukar ta tid för att något ska hända. Därför har vi valt att flytta på studenterna.

Finns det risk att folk flyttar in i barackerna nu när de överges?

– Vi sätter in extra vakter under sommaren för att det inte ska ske.

Studenterna har blivit erbjudna bostäder i Kungshamra i Solna ­eller på Lidingö och Thea och Tanya tycker att universitetet har varit schyssta som lyckats fixa fram nytt boende och betalt taxiresor när de flyttat.

– Men det har varit väldigt stressigt.

I år har det exploderat.Lars Svensson

Fakta

Svårt få bort p-platscampare

Enligt exploateringskontoret görs en polisanmälan så fort de får reda på att någon bor på en parkering.

Sen kontaktas Kronofogden som genomför den så kallade avhysningen.

Under våren har de genomfört flera avhysningsräder.

Men problemet är inte löst bara därför. De som bor på parkeringen flyttar tillfälligt. Sedan kommer de kanske tillbaka igen.

Källa: Exploateringskontoret