Otryggt i trygga Salem?

Centrumägaren vill ha filmövervakning även dagtid. En bra idé, tycker Ullis Holmgren.
Centrumägaren vill ha filmövervakning även dagtid. En bra idé, tycker Ullis Holmgren.
Salem är en av Sveriges tryggaste kommuner visar undersökningar. Men nu presenteras en enkät som utmanar den bilden. Här oroar sig mer än var tredje svarande Salembo för att bli överfallen.

Förra veckan lämnade medlemmar från facebookgruppen ”Grannsamverkan i Salems kommun” över resultatet av enkäten de gjort till Salems kommun och polisen. Och den som vant sig med att höra om ”Salem – Sveriges tryggaste kommun” blir säkert förvånad. De 130 svarande personerna ger en bild där var fjärde är orolig för att gå utomhus dagtid och mer än var tredje är orolig för att bli överfallen. Ullis Holmgren som grundade gruppen menar att något hänt med tryggheten.

– Jag och några av medlemmarna tröttnade på brottsligheten som eskalerat sedan slutet och början av årsskiftet, säger hon.

Reaktionen kom efter en våg av inbrott och inbrottsförsök de senaste månaderna. Gruppen hoppas att enkäten ska bidra till att göra Salem tryggare. Ullis Holmgren kommer att träffa både polisen och kommunens säkerhetssamordnare och presentera förslag på vad som kan förbättras.

– Det är punkter som handlar om allt från att förbättra dålig belysning utomhus till åtgärder för sysselsättning åt ungdomar som inte håller på med idrott. Salems centrum känns som en ungdomsgård.

Hon efterlyser också kodlås vid portarna hos den stora hyresvärden Akelius, och trygghetsombud i varje port som jobbar med grannsamverkan. Ett annat förslag är en grannstöds–bil i kommunen. I Botkyrka och Södertälje finns bilar som åker runt för att jobba brottsförebyggande.

– Folk vill se polisen oftare visar enkäten, men en grannstöds-bil skulle kunna ha samma effekt, säger Ullis.

Enkäten är färsk men samtidigt visar en undersökning från i höstas där Statistiska Centralbyrån med 492 Salembor att kommunen fortfarande är trygg. Kommun tappade visserligen 15 placeringar, men hamnar ändå på plats 30 av 138 medverkande kommuner.

– Jag kan inte svara på varför kommunen får så bra resultat. Jag har aldrig sett undersökningen

På torsdag kommer polisen att stå i Salems centrum mellan klockan 16-18 för att fånga in synpunkter från allmänheten. För två veckor sedan gjorde polisen samma sak i Rönninge.

– Intrycket är att folk i Rönninge är nöjda, men vill se åtgärder mot inbrott och mer patrullering, säger Ann-Christine Gunnarsson på Södertäljepolisen.

Fakta

Var bäst i Sverige

Salems kommun kunde 2010 titulera sig tryggast i Sverige.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde undersökningen.

De mäter faktorer som antal olyckor, brott och bränder per innevånare.

I senaste undersökningen hade Salem plats 30 av 290 kommuner.

Facebookgruppens enkät innehåller frågor om exempelvis trygghet, brott, belysning, information och kommunikationer.