Outbildade mekaniker servar SL:s biogasbussar

Bristande kunskap hos mekaniker servar biogasbussara
En biogasbuss exploderade i Klaratunneln tidigare i mars.
Efter bussexplosionen i Klaratunneln slår mekaniker larm om att outbildad personal servar biogasbussarna. En källa säger till Aftonbladet att han är så orolig över den bristande kunskapen att han hellre tar bilen än att låta sin familj åka i bussarna.

För ett par veckor sedan exploderade en biogasbuss i Klaratunneln. Orsaken ska ha varit att gastuberna på taket exploderade när bussen körde in i den för låga tunneln.

Nu larmar mekaniker hos Keolis, företaget som kör bussarna åt SL, till Aftonbladet att personal utan behörighet servar biogasbussarna. De förväntas bland annat reparera bussarnas gassystem – trots att de saknar utbildning.

– Det känns som att man inte riktigt vet vad man håller på med. Vi kan omöjligt veta om det läcker i en gasventil, säger en mekaniker till tidningen.

Alla förväntas göra service och laga bussarna.

Mekaniker på Keolis

Vill inte åka buss med familjen

Han säger att han är spänd när han åker buss och att han hellre tar bilen med sin familj om de ska någonstans. Det ska enligt källan vara så få som 5 av 20 som har utbildning att utföra servicearbeten på biogasbussarna.

– Det är ingen som säger, undvik det här om du inte har utbildning för gas. Alla förväntas göra service och laga bussarna.

Keolis delar inte bilden

Keolis har beställt en extern utredning av efter den exploderade bussen och det kan bli tal om att förändra förarutbildningen. Men de delar inte den allvarlig bild som framkommer i Aftonbladets artikel.

–  Det låter jättekonstigt. Självklart ska man ha behörighet och veta vad man pysslar med när man sysslar med den här typen av bussar. Vi har blanketter som varje mekaniker ska signera över vad vilka reparationsarbeten de får och inte får göra, säger Michael Svensson, Keolis ansvarige över innerstadstrafiken i Stockholm.

Ska ta ”ett varv till”

Han säger att det är underhållschefen och arbetsledarna som ska ha koll på att personalen har rätt anställning. Han säger att de ska ”ta ett varv till” för att säkerställa att obehöriga inte arbetar med biogasbussarna.