Ovanlig uggla visade upp sig

För första gången har man kunnat se en lappuggla på ­Lidingö.

Jan Scheja fick syn på den vid Stockbysjön för en tid sedan.

Jan Scheja var ute på en promenad då han mötte en hundägare som hade sett en stor uggla i ett träd.

– Jag trodde det var en kattuggla, men jag tänkte att jag tar en sväng och tittar. Jag hörde trastarna som varnade, som de alltid gör för uggla, och ställde mig att leta av träden. Till min förvåning satt den fantastiska ugglan helt synligt i trädet, ganska nära marken. Den var väldigt cool där den satt och tittade ner på oss, säger han.

Jan Scheja har lett fågelvandringar på Lidingö i över 25 år och såg direkt att det var en lappuggla.

– Det var en fantastisk syn, det var första gången jag fick se en lappuggla. Att den skulle sitta i min väg var ju lyckosamt. Det är en av mina största fågelobservationer på mycket länge.

Han tittade på ugglan i tio minuter och rapporterade in observationen till Lidingös ornitologiska förening. Snart dök flera fågelskådare upp och därefter har lappugglan setts på flera ställen i området kring Stockby och Ekholmsnäs.

Var är största chansen att få se lappugglan?

– Man kan titta där det finns små fält där de kan sitta i skogsbrynet och spana efter sorkar. Och hör man trastar varna ska man stanna och titta efter.

Han tror att ugglan var en hona, eftersom den var så pass stor som 60 centimeter.

– En stor uggla är något mäktigt, den har något trolskt över sig.

Lappugglan har under våren synts ovanligt långt söderut. Detta efter att Norrland blivit överbefolkat av lappugglor, efter en bra tillgång på gnagare förra året. I år är det sämre med gnagare och lappugglan måste ge sig i väg för att hitta föda.

Den som vill veta var lappugglan senast sågs kan följa fågelskådarnas chatt på www.lidingoof.nu.