Ovanligt många inställda tåg i mars – spårspring tros ligga bakom

Ovanligt många pendeltåg ställdes in i mars. Drygt 200 fler än samma månad förra året.
Ovanligt många pendeltåg ställdes in i mars. Drygt 200 fler än samma månad förra året.
Pendeltågen har dragits med ovanligt många inställda avgångar under mars månad. Totalt ställdes 868 tåg in, mer än 200 fler än under samma månad förra året.
– Den absolut största orsaken är obehöriga på spåret, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Februari var en svår månad för SL. De snabba väderväxlingarna slog ut busstrafiken på flera håll i länet och när månaden summerades kunde SL konstatera att både bussar och pendeltåg lidit av ovanligt många inställda avgångar.

Mars har, som förväntat, bjudit på snällare väderförhållanden. Därför är det kanske förvånande att pendeltågen haft i stort sett lika många inställda avgångar som månaden innan: 868 mot februaris 890. Det visar SL:s månadsrapport.

Mord i Älvsjö kan ha påverkat statistiken

Trafikverket står för en stor del av dem, 327 stycken. Det kan röra sig om till exempel signal- eller växelfel. Men den absoluta merparten av de inställda avgångarna beror på det SL kallar ”yttre omständigheter”.

– Det kan vara väldigt olika grejer. Det kan vara ett träd som fallit på ett spår, eller att man kört på ett vildsvin. Eller som när polisen stoppade all trafik i Älvsjö på grund av att det skett ett mord vid stationen, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

– Men den absolut största orsaken till inställda avgångar är obehöriga på spåret, fortsätter hon.

Hälften av spårspringarna självmordsbenägna

Av dessa utgörs cirka 50 procent av personer som är självmordsbenägna – ett svårt problem för SL att tackla.

– Vi jobbar hårt på att försöka stoppa detta. Till exempel med suicidprevention, att vår personal lär sig upptäcka suicidala beteenden för att stoppa folk som försöker hoppa på spåren, säger Elin Lindström.