ANNONS

Ovanligt mycket sol och blixtar under juli

Med flera tropiska dagar kan man se tillbaka på juli som en ovanligt varm månad.

Fast till skillnad från på flera håll i landet så sattes det inga värmerekord i Stockholm – men vi kan möjligen tillgodoräkna oss ett blixtrekord.
ANNONS

Delar av Norrland hade den varmaste juli på 150 år och den 25 juli uppmättes den varmaste dagen i Göteborg sedan 1994. Det är bara ett par av alla rekord som sattes under juli. I Stockholmsområdet sattes inga nya värmerekord, men många ser nog tillbaka på juli och minns tropiskt varma dagar med drygt 30 grader.

Och sett över hela månaden så bjöd också juli på en snittdygnstemperatur på 20,7 grader vilket är cirka 3,5 grader varmare än normalt.

– Nu hade vi en rejäl och långvarig värmebölja i juli som gör att sommaren som helhet blir lite soligare och varmare än normalt, även om det var ostadigt i juni och augusti ”bara” ser ut att bli en normal sommarmånad, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.

Antalet soltimmar i juli var också en bra bit över det normala. 337 timmar registrerades mot normalt 260 timmar.

Men det har också åskat väldigt mycket i Stockholmsområdet. När det rejäla skyfallet slog till den 27 juli och översvämmade tunnelbanestationer, varuhus och otaliga hem registrerades 43 546 blixtar i landet. Åskrekordet stod sig bara några dagar innan det var dags för ett nytt med 47 901 urladdningar.

– Det finns ingen specifik statistik över Stockholm, men ser man på kartan över urladdningar var det väldigt koncentrerat i området från Södertörn upp till Roslagen, men också över Dalsland och Värmland, säger Weine Josefsson.

Kan man utifrån sommarens väder säga något om hur vintern eller nästa sommar blir?

– Vädret är väldigt slumpartat och när man ser till Sverige är det svårt att göra prognoser. I Stockholm har mätningar gjorts sedan 1756 och hur man än kör statistik fram- och baklänges så kan vi inte göra några sådana kopplingar, säger Josefsson.

ANNONS
Fakta

Varmaste juli sedan 2010

Månadsmedeltemperaturer i Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.