149 barn på varje behörig fritidspedagog i Sollentuna

fritidscollage
Andelen behöriga lärare på fritidshemmen är låg i Sollentuna.
Sollentuna är bland de sämsta kommunerna i landet när det gäller andel behöriga lärare på fritids.
149 barn per utbildad lärare är nästan tre gånger så många som snittet i landet (55) och även långt över snittet i Stockholms län (89).
Det visar siffror från Lärarnas tidning.

De senaste åren har andelen fritidspersonal med pedagogisk högskoleexamen i Sollentuna minskat kraftigt. 2011 gick det 87 barn per heltidsanställd med pedagogisk examen på fritids. Motsvarande siffra 2018 var 149.

Det visar siffror som Lärarförbundets tidskrift Lärarnas tidning tagit fram, med hjälp av uppgifter från Skolverket.

Stor skillnad mot rikssnittet

Endast fyra av de 26 kommunerna i Stockholms län har fler barn per behörig lärare på fritids, och snittet i länet är 89. I hela landet är snittet ännu lägre – 55.

Men även i landet som helhet har andelen behöriga lärare på fritids minskat stadigt och på lördag, den 18 maj, går lärarkåren ut i en landsomfattande manifestation för att protestera mot besparingar på skola, fritidshem och förskola.

”Går inte att spara sig till bättre skolresultat”

Lärarmarschen och Förskoleupproret i morgon vill väcka opinion och sätta stopp för ytterligare nedskärningar.

– Det går inte att spara sig till bättre skolresultat, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, till Lärarnas tidning.

Från Mynttorget till Sergels torg

Demonstrationen i morgon går av stapeln i sex städer (Jokkmokk, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Jönköping och Malmö). Deltar gör lärare, förskollärare, barnskötare, fritidspedagoger, förskolechefer och rektorer. Även Lärarförbundet har meddelat att de tänker vara med.

I Stockholm marscherar lärarna från Sergels torg till Mynttorget för att göra sina röster hörda i Lärarmarschen.