ANNONS

Ovanligt upplägg – men helt okej

Ulrika Blomqvist, jurist och vd på Bostadsrätterna
Ulrika Blomqvist, jurist och vd på Bostadsrätterna
Ulrika Blomqvist, jurist och vd på Bostadsrätterna har inte hört talas om erbjudanden liknande Matanders tidigare.
Så länge föreningen är med på noterna ser hon dock inga problem med upplägget.
Även Förvaltarens jurister godkänner upplägget.
ANNONS

Vanligtvis brukar bostadsrättsföreningar inte vara så pigga på att överlåta bostadsrätter till juridiska personer menar Ulrika Blomqvis, jurist och vd på Bostadsrätterna, en organisation för bostadsrättsföreningar i Sverige.

Om föreningen är med på investmentbolaget Matanders upplägg så ser hon dock inga problem. Föreningen behöver nämligen ge sitt godkännande till att en juridisk person som äger en lägenhet, får förvärva ytterligare en.

– Det kan vara ett sätt att få igenom ombildningen, för föreningen att få in kapital och få fler lägenheter upplåtna som bostadsrätter. Annars måste styrelsen hantera både hyresrätter och bostadsrätter vilka har olika regelverk, säger hon.

”Inget juridiskt problem”

Hon har själv inte hört talas om erbjudanden liknande Matanders, tidigare.

– Det är ett ovanligt upplägg, men jag ser inget juridiskt problem så länge alla är med på det. Det är dock viktigt att alla känner sig trygga med upplägget och att det upplevs som frivilligt. Ingen hyresgäst ska känna sig tvingad att köpa sin bostad utan man har all rätt att bo kvar som hyresgäst.

Ingen hyresgäst ska känna sig tvingad att köpa sin bostad utan man har all rätt att bo kvar som hyresgäst.

ANNONS

Ulrika Blomqvist

Finns någon risk för föreningen med att ett bolag äger flera av lägenheterna i huset?

– Juridiska personer, som bolaget är, ska behandlas som vanliga medlemmar och betala årsavgifter som alla andra. Juridiska personer har dock större möjligheter än andra att hyra ut i andra hand, då en juridisk person inte kan bo där själv. Så där kan föreningen ha svårt att säga nej.

Hanna Shamoun, ordförande i bostadsrättsföreningen Fyrtornet 10, menar att styrelsen diskuterar Matanders upplägg just nu och kommer att ta ett beslut om att godkänna det eller inte, de närmsta dagarna.

Förvaltaren ger klartecken

Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren, fick reda på Matanders erbjudande, först när Mitt i ringde honom.

Han bad dock Förvaltarens jurister att gå igenom upplägget och det får grönt ljus även av dem.

– Vi har ett ansvar att se till att försäljningen går rätt till och vi är med på köpstämmorna. Detta sker dock på laglig väg och vi har svårt att ha någon åsikt om det. Det är snarare en fråga för föreningen, säger han.

Grundtanken med ombildningarna är att skapa en större mångfald av boendeformer, inte för att någon ska kunna göra snabba klipp.

Anders Sundqvist

Inte heller han har hört talas om upplägget tidigare och menar att det är svårt för Förvaltaren att lägga sig i privatpersoners ekonomi.

– Jag kan ju bara säga att grundtanken med ombildningarna är att skapa en större mångfald av boendeformer, inte för att någon ska kunna göra snabba klipp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.