Oväntat besök vid bryggan kostar

Förtöjningen gick inte riktigt som planerat.
Förtöjningen gick inte riktigt som planerat.
Tom Slettengren fick en kalldusch när han gick ut på gården utanför Håbo-Tibble. Bredvid bryggan låg en 30 meter lång tullkryssare, strandad.

– Jag trodde att jag drömde, säger han.

Nu måste båten bärgas.

Det var i december som han gjorde den minst sagt oväntade upptäckten.

– En hyresgäst på gården hade hört ljudet och kom till mig. När jag gick ut såg jag en båt som låg på stranden precis intill ångbåtsbryggan, säger Tom Slettengren.

Och det var ingen liten skuta som hade ”lagt till” vid Tom Slettengrens gård i Signhildsberg. Närmare bestämt en gammal tullkryssare, 27 ton tung och omkring 30 meter lång.

– Jag trodde att jag drömde. Hade den hamnat i vassen hade det varit lättare att leva med det. Nu ligger den ganska olämpligt.

Kustbevakningen har varit där och tömt båten på diesel. 700 liter blev det. Nu måste båten fraktas bort. En sak som är lättare sagt än gjort, visar det sig.

Det är ägarens ansvar att ta bort båten, men eftersom han inte har råd att betala bärgningen, kan det falla på Tom Slettengren lott att betala fraktkostnaderna.

– Jag gissar att det kommer att kosta flera hundra tusen kronor. Alla förslag på hur man ska hantera detta är välkomna. Du kanske vill publicera mitt postgironummer i tidningen?

Ägaren hade köpt båten några månader tidigare och skulle köra den till Uppsala för vinterförvaring. Men strax utanför Signhildsberg började båten läcka in vatten. Föraren fick panik och svängde in till Toms gård. Och där fastnade han.

– Han tänkte, ”antingen låter jag båten sjunka, eller så kör jag mot land”. På ett sätt hade han en väldig tur, det hade kunnat gå riktigt illa, säger Tom Slettengren.

– Han var rejält chockad, stackarn.