Över 10 kränkningar på nätet varje vecka

Var tredje ungdom har blivit kränkt på nätet, enligt en ­rapport från Friends.

Polisen i Flemingsberg får varje vecka minst tio anmälningar om kränkningar och hot på hot på nätet.

Antimobbningsorganisationen Friends stora nät­rapport talar sitt tydliga språk. Vart tredje barn har svarat att de har blivit kränkt på nätet minst någon gång under det senaste året.

Rapporten visar också att det är fler tjejer än killar som uppger att de har blivit utsatta, 36 procent av tjejerna och 27 procent av killarna.

Peter Cedenblad som arbetar som särskild utredningsledare på Södertörnspolisen berättar att de varje vecka får in minst tio fall om kränkningar och hot via ­sociala medier.

– Majoriteten av anmälningarna vi får in lägger vi ner. Visserligen kan vi spåra IP-adressen, men vårt problem är att vi inte kan bevisa vem som har suttit bakom tangenterna, säger han.

I ett fall nyligen blev ett barn i skolåldern utsatt för allvarliga hot, men trots det valde polisen att lägga ner utredningen.

– Den låga åldern spelar också en roll. Vi utreder bara när det rör sig om riktigt grova brott, säger Peter Cedenblad.

Själv tycker han att barn under 12 år är för små för att hantera sociala medier.

– Det finns inget filter och barn har inte koll på juridiken.

Mobbning via sociala medier eller näthat har bland annat uppmärksammats vid det så kallade instagrammålet i Göteborg där två flickor åtalades för grovt förtal.

Tommy Hellström, rektor på Annerstaskolan, har erfarenhet av elever som har blivit utsatta på nätet.

– För tio år sedan, när jag var biträdande rektor i Botkyrka, gjorde jag en ­polisanmälan för att en elev hade blivit kränkt på sajten Lunarstorm. Här i Huddinge har jag bara varit med om mindre incidenter som vi har tagit hand om i skolan, säger han.

Vad gör ni då?

– Vi jobbar utifrån vår mobbningsplan. Vi pratar med de berörda på direkten, vad man får och vad man inte bör göra på nätet, säger Tommy Hellström.

Fakta

Så förebygger du mobbning på nätet

1. Skaffa dig kunskap. Unga vänder sig till vuxna som har koll.

2. Prata om nätet. Våga ställ frågor. Om du visar intresse gör du dig till en vuxen som barnen vänder sig till.

3. Erbjud ditt stöd. Säg och visa att du finns där.

4. Om ditt barn blivit utsatt eller utsatt andra – lyssna och stötta. Låt barnet berätta vad som har hänt utan att du blir arg. Kontakta skolan, anmäl och ta bort kränkningarna.

Källa: Friends