ANNONS

Rekordmånga brott anmäldes i Järfälla

Aldrig tidigare har så många anmälningar om brott gjorts i ­Järfälla som förra året. Även Upplands-Bro har haft en uppgång jämfört med 2013.

Stöld-, rån- och häleri­brott står för den största ökningen.
ANNONS

Enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 9 307 brott i Järfälla förra året, en ökning­ med 381 anmälningar jämfört med 2013.

Det är den högsta siffran sedan myndigheten började föra statistik över Järfälla 1996, undantaget 2004 då en aktion gav upphov till bland annat tusentals ­anmälningar om falsklarm.

I Upplands-Bro har ­anmälningarna ökat jämfört med 2013 men minskat jämfört med mitten av 00-talet.

– Självklart är det alldeles för många anmälningar men förändringen är inte så illavarslande. Mycket av uppgången beror på att anmälningsbenägenheten ökar. Och det är bra, säger Anders Jacobson, tillför­ordnad lokalpolischef i ­Järfälla och Upplands-Bro.

I båda kommunerna står kategorin stöld-, rån- och häleribrott för den största ökningen. Trenden är att stölder av bilar går ner men stölder ur bilar går upp.

Även bostadsinbrotten har ökat.

– Den procentuella ökningen i den här kategorin är inte så stor. Förändring här handlar oftast om våra livsstilskriminella. Lyckas vi få en dömd till tre års fängelse så gör det stor skillnad för statistiken för de här personerna står för en så stor del av alla stölder.

En annan kategori som ökat är vapenbrott. De flesta handlar om olagliga ­knivar och tårgas.

Men även anmälningarna om olaga innehav av pistol, revolver och k-pist har ökat i båda kommunerna. I Järfälla från 7 till 16 och i Upplands-Bro från ett till fyra.

ANNONS

– Det är svårt att säga exakt varför men handlar mycket om hur många trafikkontroller vi gör för det är då vi hittar de flesta vapnen.

På samma sätt kan ökningen av narkotikabrott förklaras.

– Det är vi själva som gör anmälningarna om narkotikabrott så ju mer vi satsar desto mer ökar statistiken. Och just narkotikabrott vill vi satsa ännu mer på i år eftersom de ligger till grund för så många andra brott, säger Anders Jacobson.

Fakta

381 fler anmälda brott

Fakta

Källa: BRÅ