Över 300 lurade i bluff på Tradera

Sex månaders fängelse. Det blev straffet för den 21-årige Älvsjöbo som medverkade i en stor bedrägerihärva på nätsajten Tradera.

Över 300 kunder blev lurade.

En av de drabbade, en kvinna från söderort, hade betalat 1 730 kronor för ett par boots. Men skorna dök aldrig upp.

– Det var jävligt surt, säger kvinnan som vill vara anonym.

– Jag handlar nästan bara på internet, men det är första gången som jag råkat ut för ett rent bedrägeri. Däremot har det ju hänt att man råkat ut för oseriösa säljare och att en del grejer har varit i jättedåligt skick.

Enligt åklagaren har över 300 personer polisanmält att de betalat för varor de aldrig har fått. 167 av dessa personer finns med i åtalet – de har alla betalat över 1 000 vardera för sina varor.

Bedrägerierna skedde under juli och augusti 2011.

Allt från sticksågar, knivställ och statyetter till jaktradioapparater, bestick och lego bjöds ut på sajten.

En man betalade 10 500 kronor för en dieselvärmare som aldrig levererades.

21-åringen åtalades för grovt penninghäleri efter att ha hämtat ut över 500 000 kronor på bankkontor runt om i Stockholm.

Inför rätten nekade han till brott och menade att han ställt sina konton till förfogande till en person för att bli kvitt en narkotikaskuld, och att han inte förstod vad det handlade om.

Södertörns tingsrätt anser dock att 21-åringen måste ha insett att pengarna kom från brottslighet. Rätten har därför dömt honom till sex månaders fängelse.

– Det är ungefär i linje vad jag hade väntat mig. Men det är ju med största sannolikhet flera inblandade än den som dömts. Det uppger även den dömde mannen, även om han inte vill avslöja några namn, säger åklagare Rasmus Öman.

21-åringen döms nu att betala skadestånd på över en halv miljon kronor.

– Dessvärre tror ju jag att det är ganska små möjligheter för målsägandena att få tillbaka pengarna. Jag tror inte att han sitter på en sådan summa, säger Rasmus Öman.

Fakta

Så skyddar du dig på Tradera

Tradera uppmanar kunder att använda Paypal när de betalar för en affär på sajten.

Då får köparen pengarna tillbaka om säljaren inte skulle genomföra affären eller om varan inte skulle överensstämma med hur den har beskrivits i annonsen.

Användare uppmanas även att kontrollera säljares och köpares omdömen på sajten.

Källa: Tradera