Över 300 skyltar stulna

Stulna registreringsskyltar används ofta av brottslingar för att undgå att åka fast. En av dem som drabbats är Norsborgsbon Nada Shamon.
Stulna registreringsskyltar används ofta av brottslingar för att undgå att åka fast. En av dem som drabbats är Norsborgsbon Nada Shamon.
Varje vecka stjäls mer än tio registreringsskyltar från bilar i Botkyrka. Antalet stölder har ökat de senaste åren.

– Man ska anmäla stöld direkt till polisen, säger närpolischefen Ann-Christine Gunnarsson.

Hittills i år har över 350 registreringsskyltar stulits i Botkyrka. Ofta stjäls de på parkeringar i bostadsområden och köpcenter.

– Jag skulle skjutsa våra barn till skolan och dagis på morgonen och märkte ingenting när jag körde i väg. Men min man såg mig i bilen och ringde och sa ”Nada, du kör omkring utan skyltar”, berättar Nada Shamon, som bor i Norsborg.

– De stal skyltarna när bilen stod på parkeringen där vi bor i centrum.

Många gånger stjäls registreringsskyltar för att kriminella ska kunna ”maskera” sina bilar när de begår brott – de skruvar helt enkelt på de stulna skyltarna. Ett typiskt fall är från i maj förra året.

En 24-årig man från Skärholmen tankade en Volvo för knappt tusen kronor på en bensinmack i Norsborg utan att betala. Bilens registreringsskyltar tillhörde egentligen en Opel och hade rapporterats stulna.

24-åringen dömdes för stöld – att det var han som falskskyltat bilen kunde domstolen däremot inte slå fast. Men mannen dömdes samtidigt för att ha stulit två andra registreringsskyltar i Haninge tre veckor tidigare.

– Blir man av med en registreringsskylt ska man anmäla det direkt till polisen, så att man inte drabbas själv, säger Ann-Christine Gunnarsson.

Bilägare som blir av med sina nummerskyltar måste själv beställa nya skyltar från Transportstyrelsen. I väntan på nya skyltar kan man vända sig till polisen för att få tillfälliga skyltar. Det kostar en hundralapp och man skriver registreringsnumret med en tuschpenna.

I normala fall kan drabbade Botkyrkabor vända sig till polisstationen i Tumba, men nu under sommaren har den varit stängd så då har man fått åka till Flemingsberg. Hit kommer många som vill ha tillfälliga skyltar.

– Det är ganska vanligt just nu under sommaren. De flesta är upprörda och det kan man förstå, säger Fatima Raisi Golam, som jobbar i polisens reception.

Det är inte alltid så lätt att veta om det är någon som stulit skyltarna eller om man tappat dem – de sitter inte fast särskilt hårt.

Stulna registreringsskyltar är inte ärenden som polisen prioriterar.

– Det blir inte så många utredningar om det. Vi vet inte så mycket om hur det gått till och inte ägaren heller, säger närpolischefen Ann-Christine Gunnarsson.

– Men om det sker ett rån och skyltarna är falska så kanske man tittar närmare på vad det var för skyltar, fortsätter hon.

Fakta

Stölder av nummerskyltar

I hela länet stals 3 539 skyltar första halvåret i år. Första halvåret förra året stals 3 568 stycken och året dessförinnan 3 335.

Källa: Polisen