Över 4 000 för en etta i andra hand

På Kungsholmen är andrahandshyrorna högst i Sverige.

I Huddinge är det billigare, men nästan lika dyrt som i Malmö och Göteborgs innerstad.

Tidningen Hem & hyra har gått igenom vilka hyror som begärdes på 96 orter på Blocket i fjol. Andrahandshyran var högst i storstäderna, och extra hög innanför tullarna i huvudstaden.

7 000 kronor kostade det i snitt att hyra en etta på Kungsholmen, vilket är dyrast i landet. Huddinge kommun hamnar på plats 25, med ett snitt på 4 169 kronor för en etta – bara 200 kronor billigare än för en etta i centrala Göteborg.

720 lägenheter i Huddinge utannonserades på Blocket i fjol. En låg siffra med tanke på att bara Huge, kommunens största hyresvärd, har 8 300 lägenheter i sitt bestånd.

– Vi har i dagsläget 84 lägenheter som hyrs ut i andrahand, med vår tillåtelse. Men sedan är det väldigt svårt att säga hur många som hyrs ut olovligt, säger Cristina Gonzalez Pons, kommunikatör på Huge.

I mitten av förra veckan låg 21 lägenheter i kommunen ute för uthyrning. Priserna varierar kraftigt, allt från en delvis möblerad tvåa för 10 000 kronor i månaden till en nästan lika stor tvåa för 5 000. Ungefär hälften var bostadsrätter.

Den 1 februari i år infördes en ny lag om andrahandsuthyrning. Bostadsrättsinnehavare har nu rätt att ta ut hyra i förhållande till lägenhetens marknadsvärde. Med lagändringen har regeringen tänkt att fler ska vilja hyra ut. Kritiker har varnat för ockerhyror.

– Vi har sett en viss prisökning i storstäderna, men ingen explosion, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Hon menar att det är för tidigt att säga om den nya lagen drivit upp hyrorna.

– Jag tror att debatten bidragit mer än själva lagändringen – folk påmindes om att de kan hyra ut sin lägenhet och tjäna extra pengar.

Fakta

Hyresnämnd prövar tvister

Din bostadsrättsförening eller hyresvärd måste godkänna uthyrningen, om de säger nej kan du vända dig till hyresnämnden för prövning.

Den nya lagen för uthyrning av bostadsrätter tar hänsyn till månadsavgiften till föreningen och andra fasta kostnader.

Källa: Konsumentverket