Över åtta års kö för hyresrätt i Tensta

Förra året var den genomsnittliga tiden i kö för en lägenhet i Tensta och Rinkeby över åtta år.

Och kötiden i Järvaområdet har ökat kraftigt – för tio år sedan räckte det tre år.

Det står ungefär 517 000 personer i kön till Bostadsförmedlingen i Stockholm. En som stått i kön i sex år är Baashi Aden som har fru och tre barn i åldrarna 3, 6 och 9 år.

Familjen har bott länge i Tensta och Rinkeby. Just nu bor de hemma hos en annan barnfamilj i Rinkeby. Familjerna delar på en fyrarummare och Baashi Aden betalar cirka 3 000 kronor i månadshyra.

– Vi är fem personer som delar på ett rum. Det är jättesvårt att hitta en lägenhet. Det finns många som har det som oss, säger Baashi Aden som arbetar som busschaufför.

Familjen är på desperat jakt efter en egen lägenhet.

– Jag kan tänka mig att bo nästan var som helst, till exempel i Södertälje eller Märsta. Hittills har jag kommit på plats 50 på de lägenheter som jag haft chans på, säger Baashi Aden.

Bland förbipasserande kring Rinkeby torg finns fler med liknande historier. Abdulaziz Mohammed berättar att han åkte ur bostadskön 2007 efter att ha missat att betala in avgiften. Nu bor han med fru och barn i andra hand i Rissne.

– Nu har jag åtta års kötid. De enda erbjudanden jag har fått hittills är lägenheter i Ronna. Men mina barn går i skolan här så det känns inte som ett alternativ, säger han.

Den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt i Tensta och Rinkeby har ökat jämfört med för tio år sedan. Då låg kötiden i Tensta och Rinkeby under tre år.

– Kötiden är en indikator på efterfrågan i ett område. Kötiderna har vuxit överallt. Det som gör Järvaområdet populärt är att det finns tunnelbana dit och att det ändå ligger ganska nära centrala Stockholm, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Bostadsbristen i Stockholm är stor. Den rödgrönrosa majoriteten och oppositionen är oense om hur snabbt bostadsbyggandet går. Moderaterna anklagar majoriteten för att byggandet går för långsamt, medan Socialdemokraterna menar att antalet beslutade detaljplaner och markanvisningar sköt i höjden förra året.

Hur fick du tag på din bostad?

Sex Järvabor berättar om sin bostadssituation.

21 januari

Alexander Adolfsson, 22 år, Rinkeby:

"Jag fick min lägenhet genom Stiftelsen hotellhem i Stockholm. Det är en genomgångslägenhet. Jag trivs i Rinkeby men är inte ute så ofta i området."
Abdillahi Farah, 66 år, Rinkeby:

"Jag har bott här i 21 år. Jag hade kommit hit från Somalia och behövde nog bara stå i kö tre, fyra månader för att få en lägenhet."
Eden Sebhatu, 44 år, Rinkeby:

"Jag bor här sedan 20 år tillbaka. Jag fick min hyresrätt genom kontakter. Då var det inte lika stor bostadsbrist som i dag."
Abdulaziz Mohammed, 43 år, Rissne:

"Jag har en lägenhet i andra hand i Rissne. Det är bra men vi söker ett försthandskontrakt. Helst vill jag bo i Vällingby för det är lite mer blandad befolkning där."
Hodan Ali, 37 år, Rinkeby:

"Jag har bott här i 20 år. I den senaste lägenheten har vi bott sedan 2010. Jag minns inte hur länge jag stod i kö för att få den.
Mousa Mizhir, 49 år, Tensta:

"Jag fick min lägenhet i Tensta för fem år sedan efter sex år i bostadskön. Jag trivs sådär. Jag störs av folk som åker runt med motorcyklar på nätterna."