ANNONS

Över hälften röstade rött, grönt eller rosa

Röda Söder gör skäl för sitt smeknamn. Nu även med ett inslag av rosa. En klar majoritet av Södermalmsborna lade sin röst på något av de röd-grön-rosa partierna. Nu väntar en ommöblering i stadsdelsnämnden.
ANNONS

Efter åtta år i opposition tar de rödgröna över styret i Stadshuset tillsammans med Feministiskt initiativ efter att allianspartierna förlorat sin majoritet.

På Södermalm, som ingår i valkretsen Södermalm-Enskede, röstade 56,5 procent antingen rött, grönt eller ro-sa. Nu väntar en rejäl förändring i stadsdelsnämnd­en, som beslutar över frågor som rör bland annat förskolan, äldreomsorgen och parkskötsel.

Anders Göransson (S). vice ordförande i stadsdelsnämnden, hoppas nu få ta över posten som nämnd­ens ordförande.

– Jag kommer att driva frågan om att bygga 3 500 nya bostäder. Södermalm ska inte lösa bostadsbristen, men vi ska vara en del av lösningen.

Han vill även ersätta grus med gräs på fotbollsplanerna och lovar att alla Söders skolungdomar ska erbjudas ett sommarjobb.

Fi gjorde med 7,0 procent ett kanonval på Södermalm och störst är partiet i val­distriktet ”Högalid 8 Bergsund N”, där 11,3 procent röstade på feministerna.

Malin Ericson, ordförande för FI Storstockholm, har ingen förklaring till varför partiet är så populärt just på Södermalm

– Vi vill se ett ökat fokus på genuspedagogik i förskolan och krav på förbud mot vinstuttag i välfärden, säger hon.

Stadshusets andra nykomling, Sverigedemokra­­­-t­erna, fick 4,4 procent på Söder. Störst blev SD i valdistriktet ”Högalid 11 Zinkensdamm N” med 7,9 procent.

ANNONS

Nu ska partierna förhandla om vilka som ska sitta i stadsdelsnämnderna. Fi:s eventuella platser är ännu inte klara. SD ser däremot inte ut att få några platser i någon av stadsdelsnämnderna. Som mitti.se avslöjade i fredags har partiet för få mandat för att på egen maskin ta plats i nämnderna. Inget av de övriga partier Mitt i har talat med vill ge upp sina egna platser till förmån för SD.

Fakta

M ännu störst – men S och MP knappar in

M är trots ett rejält ras från 30,0 till 22,3 procent fortfarande största parti på Södermalm, tätt följt av ­­­­­S (19,3) och MP (18,6).

V och C går framåt och landar på 11,6 procent respektive 5,1 procent, medan FP och KD backar och får 7,5 respektive 2,3 procent.

FI samlade 7,0 procent och SD 4,4 procent.

Röstdeltagandet låg ­på 87,2 procent.

Södermalm ingår i valkretsen Södermalm-Enskede och därför räknas även de rösterna till val-resultatet.

Källa: Valmyndigheten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.