ANNONS

Han tar över makten i Enskede-Årsta-Vantör

Gustav Johansson (M) är ny stadsdelsdirektör för Enskede-Årsta stadsdelsnämnd.
Gustav Johansson (M) är ny ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Gustav Johansson (M) är ny nämndordförande i Enskede-Årsta-Vantör och en riktig lokalpatriot. Han bor i Örby där han också växte upp, men har även bott i Rågsved.
Han tycker att trygghet är den viktigaste politiska frågan.
ANNONS

Gustav Johansson (M) är ny ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Men han är ingen nykomling i sammanhanget – han har suttit i nämnden i 12 år och varit vice ordförande de senaste fyra åren.

– Men jag tror att det är stor skillnad att vara ordförande. Folk har redan börjat höra av sig på ett helt annat sätt, säger han.

Till vardags undervisar Gustav Johansson i företagsekonomi på Södertörns högskola och skriver på sin avhandling. Gustav är uppvuxen i Örby, bodde sedan i Rågsved i fem år och därefter i London och på Irland. Han flyttade tillbaka till Örby 2011 där han nu bor med sin familj.

Man ska känna sig lika trygg i Rågsved, Hagsätra och Östberga som i Enskede och Örby.

Gustav Johansson (M), stadsdelsnämndens ordförande.

– Jag är väldigt lokalpatriotisk när det gäller den här stadsdelen.

Gustav Johansson (M) är ny stadsdelsdirektör för Enskede-Årsta stadsdelsnämnd.

Gustav Johansson (M) kommer att jobba för fler övervakningskameror. ”Man ska känna sig lika trygg oavsett var i stadsdelen man bor”. Foto: Anna Z Ek

Vilka är de viktigaste frågorna som du vill driva?

– Trygghet. Det handlar om allt ifrån att få den omsorg man vill ha, till fler ordningsvakter och kameror. Vi vill utreda möjligheten till kameror på platser som upplevs som extra otrygga. Man ska känna sig lika trygg i Rågsved, Hagsätra och Östberga som i Enskede och Örby.

ANNONS

Han lyfter också att det är viktigt att fokusera på kärnverksamheten.

– Vi ska ha en riktigt bra barnomsorg där vi nu satsar på språkutveckling. Vi föreslår att alla över 85 som vill ska vara garanterade äldreboende. Vi tycker att biståndsbedömningarna för äldre har varit för hårda.

Moderat sedan tonåren

Gustav Johansson har varit medlem i Moderaterna sedan han var 16 år.

– Vi är en politikerfamilj och har pratat politik sedan jag var liten. För mig är den moderata grunden att man tar avstamp från individen och inte kollektivet. Staten finns till för att stötta individerna.

Att som moderat politiker leda en stadsdel där de flesta röstar rött ser han inte som ett problem. Han tycker också att partierna har haft en konstruktiv dialog i nämnden, och hoppas att den fortsätter.

Stort intresse för sport

Utöver politik är sport det stora intresset.

– Jag älskar sport! Fotboll, ishockey, ridning, innebandy. Jag har hållit på med allt, men nu hinner jag inte . Nu blir det mest gymmet. Jag tränar min sons fotbollslag i Örby IS där jag själv spelade som barn.

Jag älskar att springa upp på Högdalstopparna. Utsikten är fantastisk.

Gustav Johansson (M), stadsdelsnämndens ordförande.

Favoritlöprundan går genom stora delar av stadsdelen.

– Jag älskar att cykla och springa utmed våra fina parkvägar. Jag har en löprunda som utgår från Örby, över Årstafältet och förbi Enskede ridskola. Beroende på hur trött jag är kan jag antingen fortsätta till Nynäsvägen och sedan springa hem via Högdastopparna, eller så genar jag genom Stureby. Men jag älskar att springa upp på Högdalstopparna, utsikten är fantastisk.

Fakta

Springer genom stadsdelen

Namn: Gustav Johansson

Ålder: 36

Bor: Örby

Yrke: Lärare i företagsekonomi vid Södertörns högskola. Skriver på avhandling.

Intressen: Sport. Fotboll, ishockey, ridning, innebandy.

Favoritplats i stadsdelen: Älskar att springa på parkvägar genom stadsdelen. Favoritlöprundan går från Örby, över Årstafältet, förbi Enskede ridskola, mot Nynäsvägen och hem via Högdalstopparna. ”Jag älskar at springa upp på en av Högdalstopparna, utsikten är fantastisk”.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.