Tusentals protester mot våldsdömd Dramatenskådis

Massiva protester mot Dramaten efter dokumentären om Josefin Nilsson på SVT.
Massiva protester mot Dramaten efter dokumentären om Josefin Nilsson på SVT.
Över 9 000 tänker bojkotta Dramaten i protest mot att en dömd våldsverkare får arbeta på nationalscenen. Protesten blossade upp i samband med SVT:s dokumentär om den folkkära artisten Josefin Nilsson.

”I ljuset av vad som framkommit om en känd skådespelare på Dramatens tiljor, yrkar vi, publiken, på att denne person omedelbart avskedas från sin anställning i teatern”.

Så står det i en namninsamling där initiativtagarna vill bojkotta Dramaten i protest mot att en känd skådespelare som dömdes för tjugo år sedan för kvinnomisshandel, har fått arbeta kvar på den skattefinansierade kulturinstitutionen. 

På bara några dagar har namninsamlingen fått över 9 000 namnunderskrifter.

De som skriver under tänker bojkotta Dramaten tills den aktuelle skådespelaren avskedats.

Ljusmanifestation

Protesterna mot Dramaten blossade upp i samband med att  dokumentären ”Älska mig för den jag är”, om den bortgångna artisten Josefin Nilsson som ligger ute på  SVT play.

I den skildras hur hon misshandlades både fysiskt och psykiskt av skådespelaren. 

I lördags ordnades en ljusmanifestation utanför Dramatens scen Elverket för att hedra Josefin Nilsson som skulle fyllt 50 år i helgen.

Dramaten kommenterar inte

Dramatens pressansvariga, Lena Törner vill dock inte uttala sig om situationen.

– Vi återkommer om detta, säger hon till Mitt i.

Men känner ni till namninsamlingen, lyssnar ni på de protester som framförs där? 

– Vi lyssnar på det, men jag kan inte uttala mig mer. Vi återkommer som sagt, säger Lena Törner. 

Nolltolerans, enligt Dramaten

Efter lördagen ljusmanifestation skrev dock Dramaten följande på Instagram:

”Med anledning av gårdagens manifestation utanför Dramaten vill vi betona att Dramaten kraftfullt tar avstånd från alla former av kränkningar och våld. Dramaten arbetar förebyggande och har noll tolerans mot trakasserier. Varken i egna eller i andra kanaler kommer vi att kommentera enskilda medarbetare. Inlägg som innehåller personangrepp kommer att tas bort från denna sida”.

Skådespelare protesterar mot våldet

SVT-dokumentären har väckt starka reaktioner. Nya protester mot att personer i Stockholms skådespelarelit fått verka trots domar, bevisade eller outredda anklagelser i samband med #metoo vaknar nu inom yrket. 

Till exempel går skådespelaren Alexander Karim ut med ett öppet brev till branschen där han meddelar att han vägrar medverka i produktioner där dessa män ingår.

Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn.” skriver han på Nyheter 24.