Över 5000 röstade i kyrkovalet

Svenska kyrkans flagga och en valurna
22 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.
Över 5000 personer begav sig till någon av Svenska kyrkans röstlokaler på Lidingö i går.
Enligt det preliminära valresultatet gick Centerpartiet kraftigt framåt i församlingen. Men Borgerligt alternativ är fortfarande störst.

Precis som i övriga landet ökade valdeltagandet i kyrkovalet på Lidingö. Över 22 procent av de röstberättigade röstade i valet till öns kyrkofullmäktige, det organ som bestämmer om församlingens verksamhet. Förra valet var det bara 13 procent som röstade till kyrkofullmäktige på Lidingö.

–  Det känns som medlemmarna känner att det är viktigt. Det är bra för demokratin i kyrkan, säger Julian Kaijser (C), förstanamn på Centerpariets lista i Lidingö församling.

Varför tror du att fler röstade?

– Det har talats mer om kyrkovalet i media i allmänhet. Sedan tror jag att det påverkade många att Sverigedemokraterna mobiliserade.  Många förstod, att om vi inte röstar kan det påverka.

Men ändå är det bara 22 procent som röstade. Det är få om man jämför med valet till exempel till kommunfullmäktige. Tycker du att det här valet ha legitimitet?

– Ja, man måste utgå från dem som röstar. Men självklart är det problematiskt att valdeltagandet är lågt. Ändå bra att fler har engagerat sig och röstat.

Julian Kaijser. Foto: Centerpartiet

Centerpartiet ökade kraftigt i gårdagens val. De gick från tre till åtta mandat, enligt det preliminära valresultatet.

– Jag blir ju jätteglad! Vilken framgång! säger Julian Kaijser.

Fortfarande är dock Borgerligt alternativ störst i Lidingö församlings kyrkofullmäktige, fast de backade från 17 till 14 mandat.

Socialdemokraterna och FiSK, Fria liberaler i Svenska kyrkan fick vardera sex mandat. MPSK, Miljöpartister i Svenska kyrkan fick ett mandat.

Julian Kaijser ser Centerparitets framgång i valet som att ungdomsfrågorna är viktiga för församlingens medlemmar. Partiet driver bland annat frågan om kostnadsfri konfirmation.

– Vi vill få en bred överenskommelsen om det, säger han.

Kostnadsfri konfirmation är dock inte något som den största gruppen i kyrkofullmäktige, Borgerligt alternativ,  nämnt i sitt valprogram.

Nya kyrkofullmäktige på Lidingö tillträder efter årsskiftet. Förutom konfirmation måste de då börja diskutera byggplanerna för Bodals kyrka.

– Jag tror att vi är överens om att vi behöver bygga. Men den skiss, med ett 150-miljonersbygge som vi har fått se är orimlig. Jag tycker att vi ska bygga en kyrka som klarar framtidens krav. Men det få inte bli ett skrytbygge, vi måste vara varsamma med medlemmarnas avgifter, säger Julian Kaijser.

 

Fakta

Valet till kyrkofullmäktige

Från Svenska kyrkans valwebb.

Läs mer om kyrkovalet här.

Källa: Svenska kyrkan