Över tusen blev utan el i Skarpnäck

1150 hushåll i Skarpnäck drabbades av strömavbrott.
1150 hushåll i Skarpnäck drabbades av strömavbrott.
Över tusen hushåll blev i måndags utan el i Skarpnäck.
Kylan kan ha bidragit. Om du drabbas finns flera saker att tänka på.

Det var strax innan lunch i måndags  som 1150 hushåll i Skarpnäck blev utan el. Strömavbrottet varade i drygt en timme.

– Det berodde på ett kabelfel, men vi har inte analyserat än vad det berodde på. Tillsvidare har vi kopplat om i elnätet och leder strömmen förbi andra vägar, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Det kan ha varit kylan som orsakade strömavbrottet.

  Tjäle och is gör att stenar flyttar på sig i marken och trycker på våra kablar så att det blir strömavbrott. Och om det blir riktigt riktig kallt så går elanvändningen upp och då ökar belastningen, vissa delar av elnätet kan vara känsliga för det och kan få strömavbrott på grund av överbelastning, säger Jonatan Björck.

Dagen efter drabbades betydligt fler i Hägersten och Skärholmen av strömavbrott. Där hade en elkabel grävts sönder i samband med ett byggarbete.

Om ett strömavbrott blir långvarigt finns flera viktiga saker att tänka på.  Till exempel att undvika att öppna kyl och frys så att inte maten blir förstörd. Frysen håller kylan cirka ett dygn om dörren hålls stängd.

För att hushålla med värmen kan man också se till att vistas i ett rum och stänga dörrarna till de andra. Stearin- och värmeljus kan också fungera som en värmekälla.