ANNONS

Han blev överfallen och rånad i sitt hem

Krister blev hotad till livet och rånad i sitt eget hem i Bromma.
Krister blev hotad till livet och rånad i sitt eget hem i Bromma.
Varje år blir minst 40 personer rånade i Bromma. Krister blev hotad till livet och rånad i sitt eget hem.
– Jag fick en hand mot munnen och en mot strupen, och någon sa "skriker du så dödar vi dig", säger han.
Nu har han flyttat.
ANNONS

Kvällen den 20 september 2016 satt Krister hemma i sin lägenhet i Brommas södra delar och tittade på ishockey. Sverige hade precis tagit ledningen mot Finland i World Cup, när det plötsligt knackade på dörren. Trots att klockan var mycket och trots att Krister inte väntade sällskap gick han och öppnade.
– Vi hade liksom den stämningen i grannskapet att det var ganska vanligt att man knackade på hos varandra och hälsade på oannonserat, så jag tänkte inte på att det skulle vara något konstigt, säger han.

Men när han öppnade dörren möttes han inte av någon granne, utan av en grupp män med halsdukar för ansiktet, iklädda luvtröjor och vita latexhandskar. Exakt hur många de var minns han inte, för det som hände sen är en stor röra, berättar han.
– Jag fick en hand mot munnen och en mot strupen, och någon sa ”skriker du så dödar vi dig”. Sedan gick allt i turbo, säger Krister.
– Jag fattade inte att det var på riktigt först. Jag minns att jag frågade om det var en svensexa eller något, men när de fortsatte hota mig till livet om jag inte höll käften förstod jag att det var allvar.

Han blev placerad på en stol i vardagsrummet under uppvaktning av en av gärningsmännen. Under tiden rensade de andra lägenheten på kläder, tv-apparater, datorer och andra värdesaker.
När Krister gjorde ett försök att bryta sig loss tog de strypgrepp på honom igen, och hans glasögon gick sönder i tumultet.
– Och det var ju jäkligt typiskt, för det gjorde att jag inte kunde se registreringsplåtarna på bilen när de åkte därifrån, säger han.

Krister är inte ensam om att råka ut för brutala rån i det egna hemmet. I en rapport från 2016 som gjordes av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) framkommer att ungefär vart tionde personrån i landet sker i en bostad. Sedan 2011 har i snitt 5,6 personer rånats inomhus i Bromma per år, enligt BRÅ.  Samtidigt är det få personrån som klaras upp av polisen. Ofta är det svårt att hitta teknisk bevisning, och i Kristers fall lades utredningen ned efter bara några månader.

Enligt förundersökningsledaren själv gick det inte att hitta några bevis.
– Det man hoppas på i sådana här fall är att gärningsmännen ska lämna fingeravtryck eller dna, men efter att noga ha undersökt hela bostaden hittade vi dessvärre inga spår alls, och eftersom vi inte hade några signalement på gärningsmännen var vi tvungna att lägga ner utredningen, säger Anders Hägglund, inspektör på grova brott på polisen i Solna.

Krister upplever det som att det kunde ha gjorts mer och att ärendet lades ned för fort.
– Vi lade ned ärendet två månader efter att anmälan kom in. Då hade vi gjort allt vi kunde. Har vi inte så mycket som ett spår efter gärningsmännen på den tiden, ja då måste vi lägga ner. Men inga ärenden stängs för all framtid. Skulle det komma in ytterligare bevis så gör vi en bedömning om det kan var värt att gå vidare igen, säger Anders Hägglund.

Några månader efter överfallet i bostaden valde Krister att flytta från bostaden i södra Bromma. Ljuden och rörelserna på gatan skapade för mycket oro.
– Jag hade trivts riktigt bra där, men hade länge gått i tankarna att flytta till en mindre bostad. Det här skyndade minst sagt på det beslutet, säger han.

Krister heter egentligen något annat.

ANNONS
Fakta

Här begås det flest brott

  • De allra flesta rånen sker på allmänna platser som gator, torg, parker eller liknande.
  • Omkring en tiondel av rånen sker i en bostad och då oftast i den utsatta personens.
  • De flesta rån sker kvällstid eller under natten. Mer än hälften av personrånen sker under veckosluten.
Källa: Brottsförebyggande rådet