Överföll två kvinnor – inspirerad av andra fall

En 22-årig man har dömts för försök till våldtäkt och rån efter att han överfallit två kvinnor utomhus - en av dem i Sollentuna.

I förhören har han sagt att han inspirerats av andra uppmärksammade överfall på kvinnor.

Vid 10-tiden på förmiddagen en dag i slutet av december blev en kvinna överfallen på en gångväg i Kista. En okänd man drog ner henne på marken och försökte släpa in henne i skogen och våldta henne. Kvinnan lyckas dock ta sig loss och fly, enligt domen från Attunda tingsrätt.

I förhören har den 22-årige mannen berättat att han satt på bussen på väg från hemmet i Järfälla till sitt arbete i Häggvik. Istället för att byta buss i Akalla bestämmer han sig för att följa efter kvinnan.

Mannen har erkänt att hans avsikt var att våldta henne – och uppgett att han blivit inspirerad av några uppmärksammade överfall på kvinnor.

Senare samma dag åkte 22-åringen till Häggvik. Vid 22-tiden på kvällen, nära pendeltågsstationen, följer han efter ytterligare en kvinna.

22-åringen har erkänt att han smög sig på henne bakifrån, drog ner henne på marken och höll för hennes mun. 22-åringen slet sedan till sig kvinnans väska och sprang från platsen, men stoppades av en till kvinnan närstående person som kunde överlämna mannen till polisen.

Nu har mannen dömts för försök till våldtäkt respektive rån.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen har 22-åringen begått gärningarna under en allvarlig psykisk störning. Av utlåtandet framgår även att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet. Påföljden blir därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.