Överfull skola har sökt lokaler i tre år

Trånga lokaler skapar problem för friskolan Mångården.

Nu tar föräldrarna strid för skolans framtid.

Mångården är en Montessoriskola med islamsk inriktning i Akalla som började som en förskola för 15 år sedan. I dag går 65 elever på skolan som delar lokaler med cirka 60 förskolebarn.

Samtidigt står ungefär 60 barn i kö.

Platserna räcker helt enkelt inte till och i ungefär tre års tid har man sökt nya lokaler.

– Jag tycker att det är dåligt. Det finns en massa tomma skolor i området, säger Jasmin Benchaouach som är mamma till två elever.

Jasmin är med i den föräldragrupp som just nu arbetar hårt för att hitta nya lokaler. I närområdet har flera skolor lagts ner och speciellt intressant är Dalhagsskolans lokaler i samma område. Men hittills har de inte fått napp.

Skolans vd Ulla Parkkinen tycker det är synd att många som inte vill gå i de kommunala skolorna i området tvingas bussas stora avstånd.

– På Al-azharskolan går 200 elever från Rinkeby som bussas till Vällingby varje dag. Mångårdens skola fick förslaget att flytta till söderort men tackade nej. Våra barn vill ha nära hem, säger hon.

Skolan hade nyligen ett möte med ordföranden för Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd Bo Sundin (M) för att diskutera situationen. Han menar att skolan har en bra verksamhet och lovar att arbeta för att försöka lösa problemen.

– Vi i stadsdelen äger inga fastigheter själva men jag kommer under den här veckan att prata med personer som gör det. Förhoppningen är att få en lösning, både på kort och lång sikt. För visst är det angeläget, säger han.

Vad kan ni i stadsdelen göra när ni inte äger skolbyggnaderna?

– I slutändan ger politikerna riktlinjer till de kommunala fastighetsbolagen. Det är därför jag ska ha en diskussion med de berörda.

Och från föräldrarnas sida lever både hoppet om större lokaler samt att kanske utöka verksamheten ända upp till sjätte klass. Även om de ännu inte är helt övertygade.

– Jag vet inte, ska man tro på politiker? Men jag hoppas på en skola så snart som möjligt, säger mamman Jasmin Benchaouach.

Fakta

Tomma skolor

Dalhagsskolan i Husby lades ner i mitten av 2008. Den har tillfälligt fungerat som evakueringsskola när andra skolor byggt om.

En nedläggning av Bredbyskolan i Rinkeby är planerad.

Även nedläggningar av Bussenhusskolan i Tensta och Akallaskolan är på gång.