Överfulla soptunnor efter fina sommardagar

Så här ser det ut vid Edsviken i Danderyd.
Så här ser det ut vid Edsviken i Danderyd.
Soptunnor
Danderyds kommun arbetar med att placera ut brandsäkra tunnor för engångsgrillar.
Allt fler vittnar om överfulla papperskorgar i Danderyd. Kommunen är medvetna om problemet och arbetar med att byta till större papperskorgar.
– Det är jättetråkigt att det ska behöva se ut så här, säger Hülya Tardell.

Hülya Tardell går ofta utmed strandpromenaden vid Edsviken med sin hund. Hon tycker att det är en mycket mysig sträcka men under senare tid upplever Hülya att området har blivit skräpigare. Detta på grund av överfulla papperskorgar som tillsynes inte har tömts på länge.

– Till exempel den soptunnan som är placerad vid badplatsen på klipporna. Den skulle behöva vara mycket större och kanske att fler soptunnor placerades ut, säger Hülya Tardell till Mitt i.

Mer skräp vid fint väder

Under sommarhalvåret samlas många personer för att bada eller ha picknick. Ofta har de med sig saker att äta. På marken utanför papperskorgarna ligger allt från pizzakartonger och påsar till burkar och bananskal.

– Det är jättetråkigt att det ska behöva se ut så här, säger Hülya Tardell.

Efter att hon lade ut bilden på en överfull papperskorg på Facebook har hon fått flera kommentarer från andra personer som också  tycker att det har blivit skräpigt. Danderyds kommun är medvetna om problemet och arbetar dagligen med att tömma papperskorgar.

”Folk har en tendens att inte ta med sitt skräp hem”

– Vi har inte fler felanmälningar än vanligt och jobbar ständigt på detta. Tyvärr har folk en tendens att inte ta med sitt skräp hem om det inte får plats i tunnorna. Då kommer fåglar att dra ut dessa, säger Karin Almén som är stadsträdgårdsmästare på Danderyds kommun.

Går att felanmäla hos kommunen

På Danderyd kommuns hemsida går det att felanmäla när papperskorgar är fulla. Då ska det gå fort att få den tömd menar Karin.

– Det inte meningen att man ska slänga hela soppåsar med sitt skräp i våra parksoptunnor, sådant får man gärna ta med sig hem. Är det fullt i en tunna får man leta efter en annan tunna och inte slänga skräpet bredvid. Det har i alla fall jag lärt mig av mina föräldrar, att man lämnar en plats i samma skick som man fann den, säger Karin Almén.

Det är inte bara överfulla papperskorgar man kan felanmäla på kommunens hemsida utan även trasiga bänkar eller andra trasiga saker.