Fortsatt fullt på Sös – operationer ställs in

Södersjukhusets entré.
Södersjukhuset gick upp i stabsläge på tisdagsförmiddagen.
Trycket på Södersjukhusets akutmottagning var hårt under tisdagsmorgonen. Ett 30-tal patienter fick ligga i korridorerna i väntan på en vårdplats. På eftermiddagen hade de flyttats, men ute i mottagningen väntar ett hundratal patienter.

Omkring 30 patienter väntade i korridorerna på en vårdplats efter att ha kommit in till akuten på Södersjukhuset på tisdagsmorgonen.

Sjukhuset valde att gå upp i stabsläge, vilket innebär att chefer och nyckelpersoner samlas för att lösa situationen. Stabsläget sträcker sig fram till onsdag morgon.

– Vi har gjort allt och lite till. Vi överbelägger på vårdavdelningarna och nu ställer vi även in några planerade, icke akuta operationer. Det är väldigt olyckligt, säger Eva Östblom, chefläkare i beredskap vid Södersjukhuset.

Hundratal patienter i väntrummet

Det var framför allt äldre personer, ofta med flera sjukdomar, som blev kvar på akuten, eftersom de inte kunde skickas hem utan behövde vårdas vidare.

– Nu är någon enstaka kvar, men det är fortfarande ett hundratal patienter ute i väntrummet, säger hon.

Från landstingets sida hjälper man till med att skaka fram vårdplatser.

– Vi har samtal med vårdgivare inom geriatriken, främst i södra länsdelen, för att se om de kan skapa fler vårdplatser. Vi har också en dialog med ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, om de kan öka sin kapacitet. Vi kunde även styra om ambulanser till Huddinge sjukhus och St Görans sjukhus, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Hårt tryck sedan årsskiftet

Men det är svårt att öka volymerna. Över 600 vårdplatser i landstinget står redan tomma på grund av personalbrist.

Det har varit ett hårt tryck på länets akutmottagningar i år. Det här är andra gången som Södersjukhuset går upp i stabsläge. I förra veckan var det Karolinska i Huddinge som hade överfullt på akuten.

– Dels handlar det om årstiden. Det är mycket infektioner, influensor och så halt väglag på det. Sös har haft svårt att bemanna upp för att klara ökningen. Och även personalen drabbas ju av influensa och sjuka barn, säger Johan Bratt.

Enligt Eva Östblom har situationen varit extremt pressad sedan årsskiftet:

– Enstaka toppar får man räkna med, men nu har det varit ett ihållande tryck, säger hon.