Övergivna katter bakom ”dödlig” stank

Länsstyrelsen har beslutat att en man i Skärholmen inte får ha kvar sina båda katter sedan han lämnat djuren ensamma i flera dygn.

Det var i slutet av september som en fastighets-ägare i Skärholmen kontaktade polisen. Han hade reagerat på att det luktade väldigt illa från en lägenhet där ingen var hemma.

När polispatrullen kom dit och gläntade på brev-inkastet trodde de först att det låg en avliden person i lägenheten, så stark var stanken.

Väl inne i bostaden kunde de konstatera att där inte fanns något lik – utan två övergivna katter. Stanken kom från avföring som låg både på toalettgolvet och i badkaret.

Polisen omhändertog katterna med en gång. Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för djurskydd, bedömer utifrån mängden avföring att djuren har varit ensamma en längre tid.

– Så får det inte gå till. Katter ska ha tillsyn varje dag, säger Madeleine Keife, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Katterna, två tio månader gamla honor, har nu repat sig och ska få nya ägare. Länsstyrelsen utreder om ägaren ska förbjudas att ha katt i fram­tiden.

Att djur överges av sina ägare är inte helt ovanligt. Knappt en månad efter att katterna togs om hand dök det upp en väska med sex kaniner på en innergård på Stångholmsbacken. En person som sett den väskan stå kvar över natten tog med den till polisstationen. Kaninmamman och de fem små ungarna var enligt länsstyrelsen kraftigt avmagrade. Ägaren är okänd och nu ska även kaninerna få nya hem, uppger länsstyrelsen.

Så får det inte gå till. Katter ska ha tillsyn varje dag.Madeleine Keife, djurskyddshandläggare