Överraskning varje kväll i Gamla stan

Skylten hängs ut på efter­middagen vid fönstret som ska öppnas.
Skylten hängs ut på efter­middagen vid fönstret som ska öppnas.
I söndags öppnades den första luckan i Gamla stans levande julkalender. Varje kväll ända fram till julafton bjuds det på överraskningar, musik och berättelser bakom olika fönster.

När mörkret lagt sig över Gamla stans gränder, klockan 18.15 varje kväll, öppnas en ny lucka. Sedan följer en 15 minuter lång föreställning som anknyter till julen och platsen.

Med exakt vad som händer bakom varje lucka är förstås hemligt.

– Det ska vara som en julkalender, att man inte vet vad som göms bakom förrän luckan slås upp, berättar Anders Hansson, ordförande i Mäster Olofsgården som anordnar den levande succékalendern för nionde året.

Anders är själv både född och uppvuxen i Gamla stan och berättar att det tisslas och tasslas en hel del om vad som kommer att gömma sig bakom årets luckor.

– Folk hör talas om det från mun till mun. Det gör verkligen att det blir sammanhållning och inräknat alla artister, körer, arrangörer och fönster­ägare så är vi nästan ett par hundra som är med och ordnar det här.

Allt från världsstjärnor till amatörer uppträder med sång, musik, dikter och berättelser från de olika fönstren. Deltar i år gör bland andra Idde Schultz, Samuel Fröler, Nina Stemme, Roland Pöntinen, Christopher O’Regan, Mäster Olofs­kören, Domkyrkoförsamlingens gosskör, ungdomar från projektet Dörren samt barn och unga från förskolor och skolor i Gamla stan.

Tanken med alltihop är att skapa en stämningsfull och kulturell gemenskap som motvikt till den kommersiella julhetsen. Mellan 200 och 300 nyfikna brukar samlas framför det utvalda fönstret varje kväll.

– Ibland öppnas fler än ett fönster och det gömmer sig en hel kör bakom, berättar Anders.

I kväll öppnas luckan på Mäster Olofsgården. Kan du ge någon ledtråd till vad som kommer att hända?

– Nej, men jag kan säga så mycket som att det är en plats där vi kan öppna flera fönster …

Luckorna öppnas klockan 18.15 utom på julafton då den pampiga finalluckan öppnas 11.30 på Stortorget.