Överskott av platser på äldreboende – men ingen boendegaranti

valet - äldreboendeplatser i Sollentuna
Henrik Thunes (M) till vänster och Joakim Jonsson (S) till höger.
Snart har det gått ett år sedan valdagen 2018. Inför valet berättade partierna i Sollentuna vad de ville göra i en rad heta frågor. I en serie artiklar kollar nu Lokaltidningen Mitt i hur långt de som vann valet har kommit. Först ut är frågan om tillgången på platser på äldreboenden.

Inför valet 2018 hade partierna som sedan bildade styrande majoritet lite olika bud om hur det ska bli lättare att få plats på äldreboenden i Sollentuna.

Moderaterna betonade att den som vill och kan ska få bo hemma så länge som möjligt och att äldreomsorgen ska ge människor möjlighet att själva välja hur de ska leva, oavsett hur mycket stöd de behöver.

KD ville ha slopad biståndsbedömning från 85 år

Liberalerna påpekade att det inte var kö till äldreboende i Sollentuna, men också att det behövs fler alternativa boendeformer för äldre.

Centerpartiet ville ha ”Temaboende” där äldre kan bo som hyresgäster för att sedan kunna flytta till avdelningar med mer traditionellt äldreboende.

Och Kristdemokraterna ville ha slopad biståndsbedömning från 85 år.

”Vi utgår från den enskilda individens behov”

När kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) får frågan i dag förklarar han att majoriteten, trots att kommunen just nu har ett överskott av platser, planerar för nya boenden för att möta framtida behov.

– Vi utgår från den enskilda individens behov när det kommer till platser. Det är viktigt att den som åldras i Sollentuna ska känna sig trygg i att det finns valfrihet och en bredd av omsorgsboenden med hög kvalitet, trygghet och en värdig vård, säger han.

Joakim Jonsson (S) inte imponerad

Joakim Jonsson, gruppledare för Socialdemokraterna och oppositionsråd, är emellertid inte särskilt imponerad hittills när det gäller majoritetens arbete med äldreomsorgen.

– Nej, vi har inte sett några förslag inom detta område från majoriteten. Vi socialdemokrater vill ge en boendegaranti för alla över 85 år och även fast det fanns partier i majoriteten som gick på val på detta på detta har inget hänt, säger han.