Övertänt på 15 minuter

En bit av gavelväggen och några skumdränkta förråd var allt som fanns kvar av radhuslängan i Brunna på onsdagmorgonen.
En bit av gavelväggen och några skumdränkta förråd var allt som fanns kvar av radhuslängan i Brunna på onsdagmorgonen.
Insatschef Lars Lennholm.
Insatschef Lars Lennholm.
Branden startade strax före klockan 2 på natten – en kvart senare var hela radhuslängan bortom räddning.

Åtta familjer förlorade sina hem i lågorna.

När Lokaltidningen Mitt i kom till Fajansstigen i Brunna på onsdagsmorgonen hade hela radhuslängan brunnit ner till grunden. Lågor syntes fortfarande bland ruinerna.

De åtta drabbade familjerna evakuerades till Hagnässkolan. Personal från kommunen, Svenska kyrkan, polisen och den ideella organisationen Posom som sysslar med krishantering, samlades på Brunnagården för att hjälpa till med det allra mest akuta.

– Läget är under kontroll, om man nu kan säga så. Vi försöker hjälpa till med det mest akuta, Livgardet har hört av sig och erbjudit platser för övernattning, säger kommunens säkerhetssamordnare Mats Kjellberg.

Många personer har engagerat sig, lämnat in kläder, mat, hygienartiklar och annat som man behöver när man har förlorat sitt hem.

I hallen på Brunnagården skapades ett spontandagis där en kvinna från kyrkan tog hand om ett par barn.

Räddningstjänsten larmades tio i två på natten. När brandkåren från både Järfälla och Bro var på plats, 15 minuter senare, var fyra av de åtta husen redan övertända.

Insatschefen Lars Lennholm tog över släckningsarbetet på morgonen, enligt honom var den öppna krypvinden på radhuset anledningen till att branden spred sig så fort.

– Med brandväggar på vinden hade vi haft mycket bättre förutsättningar att förhindra spridningen till de andra husen, säger han.

Vid åttatiden på morgonen togs beslutet att låta husen brinna ner och att fokusera på att förhindra en spridning till grannhusen. Att skicka in brandmän för att släcka inifrån bedömdes som för riskabelt.

Göran Säflund bor i ett av radhusen intill, han står och betraktar de envisa lågorna i vad som finns kvar av grannarnas bostäder.

– Det gick skrämmande fort. Det är fruktansvärt det här.

Han berättar att han vaknade av två höga smällar strax innan branden bröt ut.

– Jag trodde att det var skottlossning på gatan.

Men vad som startade branden är fortfarande oklart. En polisanmälan är upprättad och en förundersökning är inledd. Händelsen betecknas som allmänfarlig vårdslöshet, men rubriceringen är mer av en rutinsak i ett så tidigt skede, enligt polisen. Teknikerna hade ännu i fredags inte kunnat syna brandplatsen.

– Det kommer att dröja innan vi kan inleda en teknisk undersökning. Vi utesluter ingenting i nuläget, säger Björn Svensson på närpolisen.