Polisen överväger att efterlysa gravsabotören

Ebbas gravvandal eftersöks av polisen
Mannen är misstänkt för att ha vandaliserat terroroffret Ebbas grav.
Varken Stockholms tingsrätt eller polisen får tag i mannen som misstänks ha vandaliserat terroroffrets Ebba Åkerlunds grav. Nästa steg kan vara en efterlysning.
– Det skulle öka chanserna, säger Mats Svensson, gruppchef på polisens delgivningssektion.

Fredag 8 mars skulle den misstänkte 59-åringen ha varit i rätten, misstänkt för att ha vandaliserat flera gravar på Adolf Fredriks kyrkogård. Men mannen är försvunnen och rättegången har skjutits upp på obestämd tid.

För att rättegången ska kunna hållas måste mannen delges åtalet och kallelse till huvudförhandling, vilket alltså inte varit möjligt enligt tingsrätten och polisen. 

Bor på okänd adress

Den misstänkta mannen, som i november åtalades för brott mot griftefriden och olaga hot, bor på okänd adress.

När Stockholms tingsrätt inte fick tag i mannen skickades ärendet över till polisen den 11 januari. Polisen fick i uppdrag att försöka hitta mannen och delge honom åtalet och kallelse till huvudförhandling.

Har letat – utan framgång

När polisen tog över arbetet för att försöka delge den misstänkta mannen stötte de på samma problem som tingsrätten – mannen saknar känd adress.

Polisen har sökt mannen på tillgängliga telefonnummer och efter ett tips har de även letat på en sjukvårdsinrättning utanför länet. Allt utan framgång.

– Vi har ett antal ärenden där personer inte kan delges av olika anledningar. Finns det ingen adress kan det bli svårt, säger Mats Svensson, gruppchef på polisens delgivningssektion.

För polisen är det okänt om mannen, som är polsk medborgare, är kvar i Sverige, eller om han lämnat landet.

Kan inte delges ”på stan”

Mats Svensson förklarar att en misstänkt person inte kan bli frihetsberövad för att delges ”på stan”, vilket ofta gör det svårt.

Ska det vara möjligt att frihetsberöva en person för att sedan kunna delge hen måste den åtalade personen misstänkas för ett nytt brott där och då.

– Att undanhålla sig från delgivning är inget brott, säger Mats Svensson.

Efterlysning ger ökade chanser

Nu ska tingsrätten be polisen att göra ännu ett försök att hitta mannen.

Det kräver mycket resurser att leta efter efterlysta personer. Men nästa steg skulle kunna vara en efterlysning av gravsabotören.

– I det här fallet kan vi lägga en efterlysning. Men den har ingen verkan om han ändå inte påträffas. Däremot skulle det öka chanserna eftersom fler anställda då skulle veta att han söks för delgivning, säger Mats Svensson.