Övervakningsfilm avslöjade tjuven

De unga männen var inblandade i inbrott, körde utan körkort och förvarade dopningsmedel.

Polisen slog till efter att ha känt igen en av männen på en övervakningsfilm.

Den 11 april förra året begicks ett inbrott på en kvartersbutik i Bro. Kontantkort, trisslotter, kontanter och godis stals. En polis kände igen en av de två gärningsmännen på filmen från övervakningskameran.

En patrull slog till mot den utpekades hem i Bro. Den misstänkte 21-åringen befann sig i bostaden tillsammans med en 20-årig kamrat från Järfälla. 20-åringen bar en jacka som matchade den oidentifierade gärningsmannen från filmen men hävdade att den var lånad.

I bostaden hittades kofötter, kontantkort och dopningsmedel.

Tingsrätten dömde nyligen Brobon mot sitt nekande. Domstolen ansåg däremot inte att jackan räckte som bevis för att fälla Järfällabon för stölden.

Polisens utredning stannade dock inte vid inbrottet mot butiken. Männen hade varit inblandade i en rad andra brott. Bland annat har de båda upprepade gånger skapat fara på vägarna genom att köra omkring utan körkort. Och när polisen genomsökte Järfällabons bostad hittade de dopningspreparat även där.

20-åringen knöts också till en uppmärksammad bildstöld i västerort. Mannen höll vakt utanför en villa där några andra bröt sig in och stal nycklarna till husägarnas Audi. Under rättegången sa han att han antog att något brottsligt var på gång, men att han trodde de skulle stjäla en skrotbil.

Ägarna till Audin hade före stölden annonserat ut bilen till försäljning på Blocket och tjuvarna tros ha spanat in den där innan de bröt sig in i familjens hus.

Västerortspolisen får in några anmälningar om året där tjuvarna har kollat upp bilarna på köp- och säljsajter först.

– Ligorna blir alltmer förslagna, de har en affärsidé, konstaterar en förundersökningsledare som inte vill gå ut med sitt namn.

Oftast är det nya dyra bilar som stjäls på det sättet. De går inte att stjäla genom tjuvkoppling.

– Tjuvarna kan se bilen på en parkeringsplats och slår i det offentliga bilregistret för att se vem ägaren är. Då kan de göra inbrott i bostaden för att hitta nyckeln. Bilarna används sedan till olika brott, säger förundersökningsledaren.

Tingsrätten dömde Järfällabon till skyddstillsyn med 200 timmars samhällstjänst. Brobon dömdes till fem månaders fängelse.

Ligorna blir alltmer förslagna, de har en affärsidé.Förundersökningsledare